Bel direct: 088 5975500
Neem contact op
Terug naar blogoverzicht

3 suggesties om datalekken te voorkomen

Auteur: Stef ten Haaf

Waar datalekken van de grote organisaties de krant halen, blijven de verhalen over beveiligingsincidenten in de meeste organisaties vaak onvermeld. Maar één ding is zeker, ook deze incidenten hebben gevolgen! Denk maar eens aan de impact op de bedrijfsprocessen. Het verlies van vertrouwelijke gegevens kan grote financiële en/of negatieve reputatiegevolgen hebben. Hoe kun jij helpen om datalekken te voorkomen? Ik heb alvast drie suggesties:

Beveilig je data en applicatie laag

Het classificeren en beveiligen van data is de basis van je securitybeleid. De beveiliging van de devices is niet meer het belangrijkst, maar juist de applicatie laag en de data moeten beter worden beveiligd. Door je data te classificeren en te voorzien van beleid, maakt het niet meer uit op welk device die data staan.

Multi-Factor Authentication (MFA)

Beoordeel de toegang tot de omgeving of je account. De omgeving beveiligen met alleen maar een wachtwoord kan echt niet meer. Deze gegevens zijn persoonlijk en door phishing technieken eenvoudig te achterhalen. Daarom begin je met het aanzetten van de MFA (Multi Factor Authentication) op je Microsoft Identity.

Begin december 2019 bleek uit onderzoek van Microsoft dat vele wachtwoorden door kwaadwillende worden gebruikt die bij datalekken zijn buitgemaakt. Het gebruikmaken van Multi-Factor Authentication (MFA) zou volgens Microsoft 99,9 procent van de aanvallen voorkomen, omdat er een extra barrière wordt geplaatst tussen het hebben van gegevens en het daadwerkelijk kunnen inloggen.

Azure Information Protection

Data wordt op verschillende manieren gedeeld, waardoor de kans op een datalek groter wordt. Met Azure Information Protection kun je documenten en e-mails classificeren en beveiligen door labels toe te passen. Voorbeeld: je hebt als organisatie een label ingesteld met regels voor het detecteren van gevoelige gegevens, zoals creditcard gegevens. Wanneer een gebruiker een Word-document met een creditcard nummer opslaat, ziet hij een aangepaste knop info waarmee het label wordt aanbevolen dat je als organisatie hebt ingesteld. Door dit document bijvoorbeeld als financieel te classificeren én aan te geven dat dit niet buiten de organisatie verstuurd mag worden, bescherm je jouw organisatie voor het lekken van gevoelige gegevens.

Via de Online Werkplek van Axians kan het informatiebeleid geautomatiseerd afgedwongen worden. Door ingebouwde intelligentie herkent de werkplek automatisch als er handelingen plaatsvinden die niet volgens het informatiebeleid zijn. Zo kun je medewerkers vooraf waarschuwen in plaats van achteraf op de vingers tikken als ze iets hebben gedaan wat eigenlijk niet mocht. Nog meer voordelen van de Online Werkplek vind je in ons e-Book. Check deze hier gratis!

New Call-to-action

Kijktip:
Mijn collega Luuk Ros heeft onlangs een webinar gegeven over Data Protection. Bekijk het hier!

Meest gelezen artikelen Artikelen per onderwerp
Powered by