Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Esri, Cisco en Axians vormen een alliantie gericht op het reduceren van de uitstoot van CO2 door schepen. Door gebruik te maken van slimme technologieën zoals AI, IoT, Blockchain en robotisering maken we van Rotterdam de veiligste, meest efficiënte en meest duurzame haven ter wereld.

Op dit moment zorgen de twintig grootste containerschepen ter wereld  voor meer C02 uitstoot dan alle huidige auto’s in de wereld. Door de internationale scheepvaart verder de automatiseren en in de toekomst zelfs autonoom te maken verwachten we een enorme winst te behalen in de reductie van schadelijke stoffen. Een geweldig doel, dat we willen behalen door de haven steeds verder te digitaliseren en gereed te maken voor de komst van autonome schepen.

Container 42

‘We Are 42′ visualiseren we met Container 42. Gedurende een periode van minimaal twee jaar zal de 42-container diverse partnerhavens en evenementen in de wereld bezoeken. Tijdens deze reis meten allerlei sensoren de omgevingsvariabelen waardoor de container de wereld daadwerkelijk kan horen, ruiken en zien. Data die we tijdens de reis verzamelen geeft vervolgens inzicht en wordt gezien als een synoniem voor de ontwikkeling van autonome schepen. De technologie is daarom dezelfde als die we gebruiken om de haven verder te digitaliseren.

‘Het Havenbedrijf heeft een reeks van projecten uitgezet om dit samen te realiseren. ‘We Are 42’ is een slimme en mooie visualisatie hiervan.’ – Edwin Kanis, Axians

Rol van partners

Onze partners spelen een cruciale rol in dit project. IBM verzorgt de cloud technologie en de engine voor Artificial Intelligence bovenop de interactieve en digitale geo informatie van Esri. Cisco draagt vooral bij met de (edge)connectiviteit, security en aansturing van het IoT platform. Axians verbindt als integrator deze technologieën tot een werkend geheel.

Waarom 42?

Symbolisch is het getal 42 het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles volgens de klassieker ‘Hitchhikers Guide to the galaxy’ van Douglas Adams. Een gimmic, maar een met visie, ambitie, lef en een mooie uitdaging!

Inmiddels is de eerste toepassing van het Internet of Things platform, op het gebied van hydro/meteo, door het havenbedrijf in gebruik genomen. Lees hier het volledige persbericht van HBR.