De Vrije Universiteit Amsterdam heeft samen met Axians en Cisco een netwerk-infrastructuur aangelegd die een doorvoersnelheid van 100Gb per seconde tussen haar it-datacenter en de campus realiseert. Technologische innovaties op het gebied van artificial Intelligence (ai), DNA-onderzoek en BigData kunnen hierdoor ongehinderd worden doorgevoerd.

Het nieuwe netwerk, waarvoor de volledige core-, access- en distributielaag en firewalls op de campus zijn vervangen, is een technologisch hoogtepunt voor de VU. Deze sluit direct aan op de ontwikkelingen van SURFnet om te komen tot een high performance en veilige infrastructuur voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Dit beantwoordt direct de vraag naar groei van digitale diensten binnen het onderwijs.

Deze video is gemaakt voor een rapportage van de Computable Awards met een nominatie voor ‘Digitale Transformatie’ van het jaar. Lees en Stem hier!

Digitale innovaties

Het gebruik van digitale leermiddelen is enorm gegroeid en geeft een enorme impuls aan de universiteit. Zo gebruiken DNA onderzoekers apparatuur met een 10GB uitgang, hier zijn er meerdere van, is er een High Performance Computing Cluster, gebruikt tandheelkunde 200 tandarts robots en tientallen VR stations, zijn er honderden examenwerkplekken en zetten we real-time menselijke taal om bij de ontwikkeling van cognitieve robots bij computationele lexicologie.

De it-infrastructuur moet dit echter wel kunnen ondersteunen, naast het al bestaande hoge volume van dataverkeer bij de VU van 30.000 gebruikers, drie datacenters, negen faculteiten, acht diensten en honderden applicaties. De afhankelijkheid van deze infrastructuur is dan ook groot.

Toonaangevend met data

De innovatie binnen de VU is in volle gang en de organisatie zit in een overgangsfase naar de nieuwe digitale universiteit van de toekomst. Dit kan alleen met het beste netwerk, de kern van al het data verkeer. De snelheid, flexibiliteit en capaciteit van het vernieuwde netwerk zorgt er bijvoorbeeld voor dat er nieuwe onderzoeken gestart kunnen worden rondom DNA research, dit zijn extreem data georiënteerde onderzoeken, wat ervoor zorgt dat de VU op wereldwijd niveau toonaangevend is met high-tech onderzoek.