Rotterdam, 30 oktober 2019 – Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri en Axians hebben de Computable Award 2019 in de categorie ‘Digitale Innovatie van het Jaar’ ontvangen voor het gerealiseerde Internet of Things (IoT) platform. De vakjury en het publiek zijn onder de indruk van de toepassing op het gebied van missie-kritische scheepsverkeersplanning en -management, voor een veilige en efficiënte haven. Ook worden hiermee de eerste stapjes gezet richting informatievoorziening voor (semi)autonome scheepvaart. 

De Computable Awards worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden op het gebied van IT.

Hydro/Meteo

Begin dit jaar nam het Havenbedrijf Rotterdam een nieuw IoT platform in gebruik, met als eerste toepassing de verwerking van real-time water- en weerdata. Via een uitgebreid netwerk van sensoren levert het systeem accurate en actuele water (hydro) en weer (meteo) gegevens voor met name scheepsverkeersplanning en -management. Zo wordt data over waterstanden, stroming, zoutgehalte, windsnelheid, windrichting en zicht verkregen via een combinatie van sensoren in de haven, vele voorspelmodellen, gegevens van Rijkswaterstaat en astronomische berekeningen. Daarmee draagt de applicatie bij aan de veilige scheepvaart en het verminderen van wachttijden en optimalisatie van aanleg-, laad/los-, en vertrektijden. Benieuwd hoe deze informatie wordt ontsloten? Klik hier voor het dashboard: https://www.portofrotterdam.com/weather-tide/desktop/.

Dankzij de functionaliteiten van het nieuwe platform, kan het Havenbedrijf op een veilige, betrouwbare en gestandaardiseerde wijze allerlei real-time informatie uit de haven ontsluiten. Operationele processen zullen dit in de steeds complexer wordende wereld nodig hebben voor bijvoorbeeld beslisondersteuning door kunstmatige intelligentie. De solide basis zorgt voor een versnelling in de ontwikkeling en innovatie op dit gebied.

Voorspelbare situaties en advies engines dankzij machine learning en AI

Edwin Kanis, Manager Marketing & Innovation bij Axians zegt: “Axians is samen met het Havenbedrijf begonnen aan deze uitdagende reis; een digitaal platform die de wereldwijde scheepvaart voorbereid op autonomie en daarmee tevens de energietransitie naar een meer milieu vriendelijker transport. Dit is een echt en hecht partnership waarin Axians met name de technologie van IBM, Cisco en Esri met elkaar verbindt tot een werkende, bruikbare en stabiele oplossing. Een prachtig project waarin alle facetten van digitale transformatie naar voren komen. We gaan van sensoren en data-integratie naar voorspelbare situaties en advies engines met de inzet van machine learning en AI.”