Groningen 23 november 2020 – Axians is benoemd tot partner voor de Enterprise oplossingen van Blancco in Nederland. Dit internationale bedrijf ontwikkelt en levert al jaren software om data van informatiedragers, zoals harddisks, storage-apparatuur en servers op een veilige en gecertificeerde manier te verwijderen. Door deze samenwerking biedt Axians klanten die hun infrastructuur willen vernieuwen of updaten, en data op de bestaande storage en servers willen wissen, 100 procent zekerheid. Klanten ontvangen bovendien certificaten die aantonen dat de data volgens de geldende wet- en regelgeving rondom databeveiliging en privacy verwijderd is. Dit is niet alleen van belang voor sterk gereguleerde branches zoals de zorg, defensie en de financiële dienstverlening. De strikte wet- en regelgeving voor de zorgvuldige omgang met eigen data en klantinformatie geldt voor iedere sector.

Het wissen van data op bestaande informatiedragers zoals harddisks, storage en servers is een belangrijke stap bij het vernieuwen of aanpassen van een ICT-infrastructuur. Wet- en regelgeving, bijvoorbeeld de AVG en NEN7510, vereist dat data aantoonbaar en definitief verwijderd wordt. Hiervoor moeten certificaten kunnen worden overlegd. In de praktijk hebben organisaties beperkte aandacht voor het omgaan met data op apparatuur die aan het einde van de levenscyclus is. Blancco startte in 1997 met de ontwikkeling van oplossingen voor het wissen van informatiedragers en is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde partner op dit vlak. Het bedrijf biedt een compleet softwareportfolio om data op uiteenlopende informatiedragers en apparatuur gecertificeerd te wissen.

Software verwijdert data op harddisks en servers 100 procent veilig en definitief

Albert Baas, Business Unit Manager bij Axians, zegt over het partnerschap: “De aandacht voor privacy en databeveiliging is de laatste jaren sterk toegenomen. Veel organisaties beveiligen hun data en infrastructuur standaard met antivirusoplossingen en firewalls. Maar ook aan einde van de levensduur van informatiedragers, moeten ze kunnen aantonen dat ze zorgvuldig met data omgaan. Omdat wij onze klanten van A tot Z adviseren en ondersteunen bij het vernieuwen van hun infrastructuur, zochten we een betrouwbare oplossing voor het wissen van data. De software van Blancco is een waardevolle aanvulling op onze dienstverlening. Het ondersteunt onze klanten in de gehele databeveiligingscyclus én helpt te voldoen aan de steeds strengere wet- en regelgeving.”

“Om eventuele risico’s te beheersen en de kosten transparant te houden, is het verstandig om aan het begin van een nieuw infrastructuurproject al over het wissen van bestaande data na te denken.”

Blancco wil de bewustwording rondom het belang van veilig en gecertificeerd wissen van data samen met Axians vergroten. Yves Gheeraert, Director Frankrijk, Benelux & Zuid-Europa bij Blancco, legt uit: “Het is een misvatting dat deleten of formateren van hardware data volledig wist. Zelfs shredden is niet altijd voldoende. In die gevallen bestaat het risico dat data in bepaalde partities toch blijft staan, met mogelijke financiële en imagoschade als gevolg. Onze software en algoritmes voorkomen dit en bieden per informatiedrager een rapport en een digitaal ondertekend verwijderingscertificaat. Om eventuele risico’s te beheersen en de kosten transparant te houden, is het verstandig om aan het begin van een nieuw infrastructuurproject al over het wissen van bestaande data na te denken. Dit voorkomt dat een organisatie achteraf onaangenaam verrast wordt door hoge kosten en kritische vragen van wetgevende instanties. Met Axians hebben we nu een partner met vergelijkbaar dna, die overtuigd is van het belang van betrouwbare dataverwijdering en samen met ons wil investeren om klanten in Nederland hierbij te ondersteunen.”

Binnen het nieuwe partnerschap heeft Axians de software van Blancco in zijn dienstenaanbod opgenomen. Om de kwaliteit van deze service te garanderen, zijn engineers uitvoerig getraind en opgeleid om de software optimaal in te zetten tijdens projecten. Inmiddels is het eerste gezamenlijke project bij een zorgorganisatie afgerond. Na het vervangen van de storage in het datacenter, is de data van de vervangende storage-apparatuur verwijderd met Blancco software. De organisatie kan nu met certificaten aantonen dat de data daadwerkelijk gewist is.