Wat is MaaS?

Met Machine as a Service (MaaS) kunt u uw assets slim beheren. Door middel van een online dashboard kunt u al uw machines van afstand monitoren. De onderliggende backend draait op een cloudplatform naar keuze en communiceert met verschillende modules om data op te slaan en middels machine learning data analyses uit te voeren. Op die manier kunt u voorspellen wanneer onderhoud gepleegd moet worden (predictive maintenance). U creëert hiermee ook de mogelijkheid dat uw klant de machine niet aanschaft, maar betaalt per afname of prestatie.

Een goede MaaS-dienst is gebaseerd op een geschikte oplossing; passend bij uw organisatie en uw machines, en passend bij het dienstenmodel dat u wilt aanbieden aan uw klanten. Axians is een ervaren system integrator met veel ervaring in de wereld van IT en biedt met ‘Axians Machine as a Service’ ondersteuning om uw klanten optimaal van dienst te zijn.

Voordeel 1: ruimere marges

Het bouwen van machines is over het algemeen een business met krappe marges. In het geval van een dienstenmodel wordt er echter meer over het gebruik en support gepraat dan over de prijs. Dit zorgt ervoor dat uw toegevoegde waarde op vlakken komt te liggen waar meer marge te behalen is.

Voordeel 2: waardevolle data genereren

Op het moment dat u data uit de machine weet te halen en u doet dat voor heel veel machines, dan heeft die data ineens heel veel waarde. Enerzijds kunt u uw eigen (engineering-)proces ermee verbeteren. Anderzijds kunt u de data delen met uw klanten zodat zij meer inzicht krijgen in hun productieproces. En wat dacht u van het aanbieden van waardevolle informatie aan derden?

Voordeel 3: hogere Overall Equipment Effectiveness

Een ander voordeel is dat de Overall Equipment Effectiveness (OEE) bij uw klanten stijgt; men kan met dezelfde machines meer doen dan voorheen. U ziet bijvoorbeeld op afstand dat een aantal machines niet juist worden gebruikt en kunt daardoor sneller in het proces ingrijpen en meer kosten besparen.

Voordeel 4: meer veiligheid

Het uitlezen van data is goed te gebruiken om de veiligheid van medewerkers te garanderen. Bijvoorbeeld door zaken op afstand te monitoren en waarschuwingen te geven als een onderdeel van de machine kapot gaat en de werksituatie daardoor onveilig wordt.

 

Onze Partners

Voor onze MaaS oplossing werken wij samen met de meest innovatieve en betrouwbare spelers op het gebiedt van IoT: