+31 88 988 91 00
Neem contact op
Inschrijven nieuwsbrief
Terug naar blogoverzicht

Ga je voor een ‘app in a day’ of kies je een applicatie die enterprise ready is?

Auteur: Mark Thijssen

7 Non-functionals die Axians gebruikt om apps enterprise ready te maken.

Met de komst van low code platformen neemt applicatieontwikkeling een enorme vlucht. Het gemak en daarmee de snelheid, waarmee we tegenwoordig in staat zijn applicaties te bouwen, staat in geen enkel vergelijk met de ‘traagheid’ van enkele jaren geleden. In die tijd werd het pakket van eisen en wensen nog aan de ontwerptafel besproken zonder dat direct betrokkenen daar een rol in hadden.

De eerste gesprekken vonden plaats tussen vertegenwoordigers van het bedrijf. Op basis van een bepaalde behoefte werden specifieke wensen besproken met de architect of verkoper. Alsof er een huis gebouwd moest worden. Later voegden analisten, ontwikkelaars, testers en gebruikers zich bij dat rijtje en zag de applicatie na verloop van tijd het levenslicht.

Bij die geboorte, de go-live, deden gebruikers dan nog vaak hun beklag over –soms cruciale- fouten die door de testers over het hoofd waren gezien. Zij deden dat op hun beurt weer bij de ontwikkelaars. Hoe haalden zij het in hun hoofd het op deze manier te bouwen? De bouwers, successievelijk, gebruikten hun terechtwijzend vingertje en met een verheven blik naar de ontwerptekeningen haalden zij dan verhaal als ze zagen dat het toch echt wel zo bedoeld was. Hoe had de architect zich dan toch zo kunnen vergissen?

Door aan de ontwerptafel meer aandacht te besteden aan de non-functionele aspecten blijven, zodra de app in productie gaat, ons vaker teleurstellingen bespaart en voorkomen we dat er naar elkaar gewezen wordt.

“An app in a day” of “Ready while waiting”

Slogans die je niet direct zou verwachten bij softwarebedrijven. Toch kan het tegenwoordig. App stores beginnen steeds meer op echte winkels te lijken, maar we beseffen ons nog onvoldoende dat deze producten, c.q. winkelvoorraden verkocht, ververst, aangevuld of onderhouden moeten worden. Hoe werkt dat met software, met apps die gemaakt worden of die kant en klaar op de plank liggen? Zijn die wel veilig, schaalbaar of aanpasbaar voor als er meer gebruikers mee gaan werken of als er gevoelige data wordt gebruikt?

Functionele en non-functionele kenmerken van software

Software bestaat uit functionele en uit non-functionele kenmerken. De eerste categorie beschrijft WAT de app moet doen, dat zijn de functies, beter bekend als de features. Ieder ontwikkelteam van low code applicaties kent de discussie wel met de product owner. Die wil nog een extra filtermogelijkheid, een ander keuzemenu, meer features en functies om de gebruiker zo optimaal mogelijk te kunnen bedienen.

Het zijn juist de kenmerken uit die andere categorie die zorgen dat de applicatie duurzamer wordt en beter bestand is tegen veranderende wensen en eisen die morgen de kop op steken. Hier leggen we de nadruk op HOE de functionaliteit tot stand komt en waar het -ook op langere termijn- aan moet blijven voldoen. Wat als de applicatie een enorm succes blijkt te zijn? Is er dan nagedacht over hoe de groei van het aantal gebruikers is geregeld? Of gaat de App dan ten onder aan het eigen succes omdat de performance in elkaar zakt. Hoe gaan we om met al die (gebruikers) data? Is dat nog wel veilig? Zijn we in staat om eenvoudig aanpassingen uit te voeren zodat de app waardevol (viable) blijft voor iedereen? Als we morgen de gebruikers een andere ervaring willen geven (UX) met een nieuwe look- en feel (styling), dan mag dat morgen en overmorgen geen consequenties hebben voor de performance en veiligheid die we onze klanten garanderen met onze security- en servicelevels. De markt schreeuwt om apps die flexibel zijn om organisaties wendbaar te maken en te houden (agility).

Als product owner verwacht ik namelijk ook geen fundamentele verbouwingskosten als ik nieuwe features wil opnemen voor mijn huis zoals bijv: ‘als bewoner wil ik een dakraam op mijn zolderkamer zodat ik meer lichtopbrengst heb’ of ‘als eigenaar wil ik zonnepanelen plaatsen op mijn dak zodat mijn energiekosten dalen’. In beide gevallen moet de dakconstructie hierop berekend zijn. Het moet veilig, schaalbaar, testbaar en aanpasbaar zijn.

Enterprise ready

Met Apps is dat niet anders. Axians maakt Apps Enterprise ready en gebruikt hiervoor een blueprint om dit intelligent en smart te doen. Binnen Axians is dit een default way of working geworden waarbij we 7 ontwerp- en architectuurprincipes hanteren.

1: Secure
Onze Apps zijn veilig. We voldoen aan de laatste normen van informatiebeveiliging volgens de ISO27001 norm. Dit is de standaard waarin beschreven wordt hoe Informatiebeveiliging procesmatig ingericht. We hebben veel aandacht voor de vertrouwelijkheid, integriteit, onweerlegbaarheid en authenticiteit van de data.

2: Elastic
Onze App groeit mee. Door gebruik te maken van flexibele (cloud)omgevingen kunnen we gemakkelijk op- of afschalen. Stel dat er tijdelijk meer gebruikers actief moeten zijn waardoor het app-verkeer groeit. Ons platform voorziet hierin zonder dat er functionele aanpassingen nodig zijn.

3: Available
De App is always-on. Niets is zo vervelend dan een applicatie die niet beschikbaar is. Hierbij streven we, behoudens service vensters, naar een 24/7 beschikbaarheid.

4: Maintainable
Kwaliteit van de app is belangrijk, het onderhoud dus overzichtelijk. Dit toetsen we tijdens de ontwikkeling, voortdurend, aan de ISO25010 norm. Niet alleen de kwaliteit van de app is belangrijk, ook de kwaliteit tijdens het gebruik verliezen we niet uit het oog.

5: Adaptable
Aanpassingen of uitbreidingen gaat snel. Het is eenvoudig om nieuwe functionaliteit toe te voegen of bestaande uit te breiden. We hechten veel waarde aan het hergebruik van functies en modules. We kijken naar modulariteit, herbruikbaarheid en testbaarheid van de applicatie.

6: Sustainable
De apps gaan lang mee. Hiermee halen we de optimale waarde uit onze investering. We werken altijd volgens onze best practices en lopen daardoor altijd in de pas met de laatste technologische ontwikkelingen, de doelarchitectuur en wetgeving.

7. Contextual & intelligent
Onze app toont alleen informatie in context van het uit te voeren werk of de te nemen beslissing en is daarmee user centered. We zetten hier graag nieuwe technologie voor in om de gebruiker intelligente keuzes te laten maken.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in onze aanpak? Neem dan contact met mij op via mark.thijssen@axians.com. Ik ben een Agilist en heb veel ervaring met softwareontwikkeling. Ik werk ruim 10 jaar bij Axians en help onze klanten met veel plezier.

Powered by