St. Antonius Ziekenhuis gaat over naar een nieuw Ziekenhuis Informatie Systeem (Epic). Echter, hier zijn geen DBC functionaliteiten specifiek voor de psychiatrie van een ziekenhuis in geïntegreerd. Gelukkig biedt Online-DBC Enterprise van Axians wel deze functionaliteit in combinatie met Epic en dus koos het St. Antonius Ziekenhuis hiervoor. Peter Knetsch, projectleider bij het St. Antonius Ziekenhuis: “We hadden al ervaringen met Axians. Reden genoeg om nu opnieuw voor hen te kiezen.”

Tien jaar is er in het St. Antonius Ziekenhuis met een DBC module gewerkt die door eigen programmeurs is ontworpen. Zowel voor de ziekenhuis DBC als de GGZ DBC. Peter: “Maar door onze keuze voor een nieuw EPD, in ons geval Epic, wisten we dat we ons moesten oriënteren op wat er op de markt beschikbaar zou zijn voor de registratie van DBC’s voor de GGZ”. St. Antonius Ziekenhuis heeft hiervoor een aantal bedrijven benaderd en de keuze viel overtuigd op Online-DBC Enterprise van Axians.

Volledige ontzorging

Online-DBC Enterprise is een applicatie waarmee snel en eenvoudig zorg vanuit de Specialistische GGZ geregistreerd en gevalideerd wordt en waarmee aangeleverd wordt aan het DBC-informatie
Systeem (DIS). “De kracht zit ‘m in de combinatie van activiteiten waardoor volledige ontzorging voor ons mogelijk is”, aldus Peter Knetsch.

In twee fases over

In eerste instantie is St. Antonius Ziekenhuis op 2 januari van dit jaar live gegaan met Online-DBC Enterprise gekoppeld aan het huidige Ziekenhuis Informatie Systeem (CSC-ZIS). Peter Knetsch: “Vervolgens is direct fase 2 in gang gezet om Online-DBC Enterprise te embedden in Epic per 13 oktober van dit jaar. Dit is dan ook direct de datum voor de livegang van Epic. We doen het dus gefaseerd. Waarom? Die redenen zijn praktisch van aard. Wij hoeven nu geen vereiste aanpassingen vanuit de wet- en regelgeving 2017 meer te ontwikkelen in onze huidige zelfontwikkelde oplossing. Daarmee elimineren we eveneens het risico dat bestaat als je zelf blijft programmeren, zoals we deden, en die kennis verdwijnt als onze programmeurs onverhoopt weggaan. Daarom hebben we Axians gevraagd Online-DBC-Enterprise eerst te implementeren gekoppeld met ons oude systeem om vervolgens direct mee te kijken hoe we Online-DBC Enterprise integreren vanaf de start bij de invoering van Epic. Voor de gebruikers is dit ook prettig. Ze hebben hun oude EPD, inclusief dossiervorming, en doen de registratie in het nieuwe Online-DBC Enterprise. Daardoor gaan zij straks alleen maar nog makkelijker over naar het nieuwe Epic.”

Hoge verwachtingen

St. Antonius Ziekenhuis heeft hoge verwachtingen van Online-DBC Enterprise: “Ten eerste accuratesse omdat we via Online-DBC Enterprise de zekerheid hebben dat VCD alles beheerst, vanaf registratie tot en met facturatie. Maar ook gaan we veel sneller werken én hebben we de garantie dat we via Online-DBC Enterprise altijd bijblijven door de inspanningen van VCD met de allerlaatste wet- en regelgeving. Deze voordelen gaven de doorslag voor ons om met Axians te gaan werken. En vergeet niet: we hebben ook onze gebruikers mee laten kijken naar de mogelijkheden. Hun insteek lag uiteraard op het terrein van gebruiksvriendelijkheid en ook op dat vlak viel Online-DBC Enterprise bij hen positief uit. Wellicht stond dit aspect wel het allerhoogste op ons wensenlijstje. De goodwill van onze gebruikers in de praktijk is cruciaal, want uiteindelijk gaan zij ermee werken. Ook vonden zij de geschetste gefaseerde aanpak prettig omdat zij niet in oktober in één keer alles opnieuw moeten doen.”

Vakinhoudelijke ondersteuning vanuit Axians

Ook vakinhoudelijk is Axians bij deze overgang van belang voor het St. Antonius Ziekenhuis. Peter Knetsch: “De kennis bij ons aan de gebruikerskant is erg hoog. Maar aan de management- en ICT-kant van dit project kunnen we altijd leren. We hebben daar weinig ervaring mee omdat dit traject maar een heel klein onderdeel van onze ziekenhuiswereld betreft. Daarom waren we blij
met de vakinhoudelijke begeleiding van Axians in dit project. Op grond daarvan hebben we de juiste inrichting op basis van weloverwogen keuzes. Ook is dit een toekomstbestendige oplossing door de diepgaande en actuele kennis van Axians over alle voor ons geldende wet- en regelgeving. Zij kunnen voor ons heel snel inspelen op de veranderingen daarbinnen. Juist door met Axians in zee te gaan, kunnen wij heel goed en snel schakelen. Dat maakt deze oplossing toekomstbestendig.”

Aanvullende diensten

Ook is voor het St. Antonius Ziekenhuis de facturatieservice meegenomen. Axians Shared Services factureert/declareert daardoor alle psychiatrische zorg voor het gehele St. Antonius Ziekenhuis. Eveneens leidt de samenwerking tot een interessante spin-off voor het St. Antonius Ziekenhuis in de vorm van ontsluiting van de gegevens naar de Datawarehouse omgeving via een praktische extractietool.