Leer in 12 minuten

  • Wat het nieuwe Denodo 8.0 datavirtualisatieplatform je biedt
  • Hoe je hiermee al je datagebruikers en rollen nog beter ondersteunt
  • Hoe Denodo 8.0 je helpt de uitdagingen in datamanagement aan te gaan

Heel veel data uit allerlei bronnen, snelle én betrouwbare beslissingsinformatie, zelfservice, governance…de uitdagingen in datamanagement zijn groot. Gelukkig biedt datavirtualisatie een oplossing en dat geldt zeker voor Denodo 8.0, de aankomende nieuwe release van de marktleider in datavirtualisatie. Wat heeft deze versie allemaal voor nieuws te bieden?

Verschillende gebruikers, verschillende uitdagingen

Denodo 8.0, what's new?

Datamanagement wordt er niet eenvoudiger op. Je organisatie moet steeds sneller en steeds meer ingewikkelde beslissingen nemen. Managers en hun medewerkers willen in steeds kortere tijd beschikken over de benodigde data: gefilterd, gecombineerd en correct. Aan de ene kant heb je gebruikers zoals de citizen analysts en data scientists, met betere analytische skills dan vroeger. Hun eisen aan de informatievoorziening zijn hoog. Aan de andere kant zit je met eindgebruikers die managementinformatie op basis van zelfservice willen. Maar zij begrijpen niet hoe de data zijn gefilterd en gecombineerd, met het risico dat ze hun eigen versies van de waarheid gaan maken.

Governance en consistentie

Los van de kosten en tijd voor het realiseren van de fysieke datamarts die nodig zijn om aan de informatiebehoefte van Denodo 8.0, what's new?verschillende gebruikers te voldoen, is er ook nog het punt van governance en consistentie. Want wie gaat al die data beheren en zorgt dat er een single point of truth blijft bestaan? Hoe maak je inzichtelijk hoe je organisatie precies omgaat met data? Waar gegevens worden opgeslagen en hoe ze worden verspreid? Het aantal regels en wetten waaraan je moet voldoen groeit. Bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, financiën, privacybescherming, HR en arbeidsomstandigheden. Dit maakt data catalogs en governance tools steeds belangrijker. Maar het lastige is dat die tools vaak losstaan van de omgevingen  waarin de data echt worden bewerkt.

Datavirtualisatie met Denodo 8.0: wat is er nieuw?

Het datavirtualisatieplatform van Denodo helpt je organisatie al deze uitdagingen aan te gaan. Daarover kun je in verschillende eerdere blogartikelen, webinars en e-books meer lezen. Met de komst van Denodo 8.0 is de functionaliteit van het platform nu nog verder uitgebreid. De kloof tussen de complexiteit van je IT-infrastructuur en je gebruikers is daarmee nog verder verkleind. Van ontwikkelaar, administratief beheerder en BI-analist tot datascientist en operationeel beheerder: voor iedere soort gebruiker is er wel iets toegevoegd.

Binnenkomen via één webportaal

We beginnen met een belangrijke vernieuwing voor alle Denodo-gebruikers. Want Denodo 8.0 heeft nu een webportaal waar alle gebruikers het datavirtualisatieplatform binnenkomen. Vanuit dit portaal gaan ze verder naar één van de specifieke omgevingen of tools van Denodo. Ze kunnen vanuit dit portaal zowel in de cloud als op de on-premise omgeving van Denodo inloggen. Alle omgevingen en tools zijn single sign-on te benaderen, via verschillende authenticatiemethoden: SAML, OAUTH, OPENID, Kerberos. Het webportaal zorgt dat de verschillende onderdelen en tools van het Denodo-platform nauwer met elkaar samenwerken en maakt ze makkelijker vindbaar voor eindgebruikers. Zo is bijvoorbeeld de diagnostics en monitoring tool nu onderdeel van de Solution Manager. De privileges van gebruikers bepalen tot welke omgevingen en tools ze toegang hebben.

Denodo 8.0, what's new?Unified management web portal

Laten we eens kijken naar de verschillende rollen en de nieuwe features van Denodo 8.0 die daarbij horen

Denodo 8.0, what's new?

Denodo Developer: nieuwe grafische ontwikkelstudio voor meer gemak

Ontwikkelaars maken hun virtuele modellen en views voortaan in de nieuwe grafische development designer studio van Denodo 8.

Denodo 8.0, what's new?

Deze browser-based studio vervangt de bestaande client tool. Groot voordeel is dat ontwikkelaars nu vanaf elke werkplek binnen de organisatie met Denodo kunnen werken. Client-installaties zijn niet meer nodig. De designer studio is in overleg met een aantal Denodo gebruikers ontwikkeld, zodat de werking van de software hetzelfde blijft aanvoelen. Ook gebruiksgemak blijft voorop staan. Daarbij helpt bijvoorbeeld de drag & drop-interface. Ook kunnen ontwikkelaars met een muisklik data publiceren. Als ‘interface’ voor een BI-tool, maar ook als SQL dataset, Rest, Odata of in de nieuwe GraphQL services in Denodo 8.0. Gebruikers hebben rechtstreeks vanuit het webportaal toegang tot de designer studio.

Denodo 8.0, what's new?Work Designer Studio
Denodo Admin: van slim omgaan met cache tot betere beveiliging

Denodo administrators houden het systeem draaiende, optimaliseren de prestaties en regelen de rollen en rechten van gebruikers.

Denodo 8.0, what's new?

Met Denodo 7.0 beschikten ze al over krachtige mogelijkheden voor caching: het tijdelijk of permanent opslaan van data die virtuele modellen genereren om zo de prestaties te verbeteren of de query pushdown te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het full of partial opslaan van cache. Of aan het laten ophalen van cache: exact of preloaded (bij partial cache) of incremental (bij een combinatie van cache en realtime). Ook kon je met Denodo 7.0 de levensduur en onderhoudsperiode van cache instellen, cache laten opslaan in een bestaande databron en cachetabellen importeren als nieuwe base views.

In versie 8.0 van Denodo is het cachingmechanisme nog verder uitgebreid. Want je kunt nu ook in de aanwezige cache of zelfs in de brontabellen gebruikmaken van summaries (opzoektabellen). Zo zorg je nog slimmer voor betere queryprestaties. Met behulp van summaries kunnen gemeenschappelijke joins, aggregaties en filters profiteren van precomputatie. Daarbij gebruikt de query optimizer een deel van de cachetabel of brontabel al van tevoren als opzoektabel. Dit om herhaalde berekeningen te onderzoeken, uit te voeren of juist te voorkomen, en dus zo queries te versnellen. Dit is vergelijkbaar met het concept van ‘aggregatiebewustzijn’ van rapportagetools als BusinessObjects of MicroStrategy en OLAP-engines. Deze functionaliteit is geïntegreerd met herschrijfregels en Cost Based Optimizations (CBO) van Denodo’s query engine. Denodo 8.0 kan deze acceleratietechnologie toepassen op alle data sources en voor alle type eindgebruikers. Niet alleen op gecachte data, maar ook op data rechtstreek in een brontabel. Hier heb je dus al profijt van als je op een brontabel meerdere keren dezelfde soort query loslaat. Denodo biedt hiermee functionaliteit die nog geen andere datavirtualisatie aanbieder in huis heeft.

Denodo 8.0, what's new?

Artificial intelligence maakt het cachingmechanisme in Denodo 8.0 nog krachtiger door slimme aanbevelingen:

  • Summaries worden automatisch gegenereerd op basis van de gebruiksgeschiedenis.
  • Aanbevelingen voor summaries maximaliseren de prestaties van vaak uitgevoerde en dure queries.
  • Aan de hand van de summaries wordt bepaald waar maximale prestaties van een (deel)query mogelijk is, zodat optimale query delegatie mogelijk is.

Ook beschikken administrators met Denodo 8.0 over uitgebreide functionaliteit voor beveiliging en single sign-on. Denk aan SAML of OAuth en twee-factor authenticatie. Daarnaast kun je kolommen beter maskeren en zijn de Data Catalog en Solution Manager sterker beveiligd. Tot slot is het mogelijk queries van gebruikers te taggen, zodat gegevensbronnen prioriteiten aan deze queries kunnen stellen.

BI Analyst: eenvoudig data shoppen

Eindgebruikers van data hebben complexe vraagstukken waar ze antwoord op willen.

Denodo 8.0, what's new?

Denodo introduceerde in versie 7.0 de Data Catalog. Deze tool heeft in versie 8.0 een upgrade gekregen en speelt nu een veel prominentere rol binnen de Denodo-omgeving.

 

 

Denodo 8.0, what's new?

Om te beginnen is de gebruikersinterface van de Data Catalog verbeterd. Die is nu ook deels naar smaak in te richten. Daarnaast zijn de meest gebruikte datasets voorzien van gepersonaliseerde aanbevelingen en snelkoppelingen. In Denodo 8.0 heeft de Data Catalog de rol van een marktplaats gekregen. Gebruikers kunnen er shoppen met behulp van tags en aanbevelingen. Daarmee worden ze naar de meest voorkomende factoren in hun data geleid, met bijbehorende trends en views.

Denodo 8.0, what's new?

Deze views zijn ook nader te onderzoeken. Ze geven een duidelijk omschrijving van de dataset, zodat gebruikers begrijpen waar ze naar kijken. Maar ze zien ook wie de dataset aanbeveelt, welke opmerkingen er zijn en bij welke tags de dataset hoort. Net als in Denodo 7.0 hebben eindgebruikers nog steeds inzicht in de relatie tussen de ene view en de andere. Evenals in de data lineage van views of kolommen: wat is er met de data gebeurd? Bovendien is inzichtelijk hoe andere gebruikers de dataset gebruiken. In Denodo 8.0 is het ook weer mogelijk om live queries boven op de data of de views te draaien.

Denodo 8.0, what's new?

Een nieuwe feature in Denodo 8.0 is dat eindgebruikers in de Data Catalog direct verbinding kunnen maken met een BI-tool om een dataset te gebruiken. Er is nu een out-of-the-box koppeling met Tableau, maar in de toekomst zullen er meer directe connecties naar BI-tools komen.

Data Scientist: dieper in de data met notebooks

Dataonderzoekers zitten met vraagstukken waarvoor ze dieper in de data willen duiken dan BI-analisten. Aan kant-en-klare rapporten hebben ze niet genoeg.

Denodo 8.0, what's new?

Naast de Data Catalog hebben data scientists in Denodo 8.0 nu ook de optie om boven op de datasets notebooks te maken, voor verder onderzoek.

Denodo 8.0, what's new?

Met deze notebooks kunnen ze dynamische grafische documenten maken. Daarin is het bijvoorbeeld mogelijk om SQL-queries voor normale data te combineren met Python- of R-code om machine learning-modellen aan te sturen. Dit helpt om meer inzicht te krijgen in de verhalen achter de data. De notebooks zijn gebaseerd op Apache Zeppelin, bieden multi-user support en zijn volledig geïntegreerd met securitysysteem en de single sign on-features van Denodo. De Zeppelin voor Denodo-notebooks zijn toegankelijk via de Data Catalog.

Operations: geautomatiseerde infrastructuurbeheer

Operations is verantwoordelijk voor revisies, implementaties en de infrastructuur, en beheert de verschillende Denodo-omgevingen.

Denodo 8.0, what's new?

Soms wordt deze taak ook door de Denodo Administrator uitgevoerd. Voor deze gebruiker zijn de geautomatiseerde opties voor infrastructuurbeheer de belangrijkste innovatie binnen Denodo 8.0.

In eerste instantie zijn de geautomatiseerde opties voor infrastructuurbeheer
beschikbaar als Denodo in AWS of Azure draait. Denodo biedt dan een Denodo 8.0, what's new?-16web gebaseerde gebruikersinterface die automatisch alle infrastructuur-, setup-, configuratie- en upgradetaken op zich neemt. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van nieuwe instances en clusters met behulp van images. Of aan het geautomatiseerd configureren van TLS, load balancing en auto-scaling. Ook start en stop controls voor clusters, update-installaties en geïntegreerde cluster monitoring zijn met Denodo 8.0 te automatiseren. Tot slot worden customautomatiseringsinfrastructuren ondersteund. Zo zijn er gedetailleerde richtlijnen voor onder meer Kubernetes en ECS. Daarnaast zijn er quickstart templates beschikbaar voor grote cloudproviders.
Net zoals in Denodo 7.0 gebeuren dit soort taken allemaal in de Solution Manager.

Grote technologische stap vooruit

Datavirtualisatie helpt je organisatie om uitdagingen op het gebied van datamanagement aan te gaan. Om data sneller en duidelijker aan te bieden aan eindgebruikers. Om te garanderen dat het datagovernance beleid van je organisatie ook echt wordt uitgevoerd in de datalagen en niet alleen ergens beschreven staat in een document. En last but not least om de IT-afdeling flexibiliteit te bieden, bijvoorbeeld om een migratie naar de cloud uit te voeren zonder dat dit impact heeft op eindgebruikers en hun rapportages.

Met versie 8.0 maakt Denodo het makkelijker om dit allemaal te realiseren, met nieuwe mogelijkheden voor alle soorten gebruikers en hun verschillende rollen. Het bedrijf versterkt hiermee de technologische stap vooruit van versie 7.0, zonder op prestaties in te leveren. Ook biedt het met Denodo 8.0 eersteklasondersteuning voor cloud en hybride scenario’s.

Wanneer zet jouw organisatie de volgende stap in datamanagement met Denodo 8.0?