Neem contact op
Bel mij terug

Data Driven 2021: Dataminimalisatie Architectuur

Hoe vaak zeggen we niet dat organisaties steeds meer gegevens opslaan in steeds grotere volumes? De meeste van die gegevens zijn echter niet nieuw of origineel, maar gekopieerd. Bedrijven blinken uit in het dupliceren van data. Informatie over een klant ligt bijvoorbeeld opgeslagen in een CRM-systeem, een staging area, een data warehouse, meerdere datamarts en een data lake. Zelfs binnen één database worden gegevens meerdere malen opgeslagen voor verschillende gebruikers.

Daarnaast worden kopieën van data opgeslagen in ontwikkel- en testomgevingen. En vergeet niet de gebruikers die data uit centrale databases kopiëren naar privé-bestanden en spreadsheets. Ook tussen organisaties is sprake van dataredundantie bij het uitwisselen van gegevens. Meestal slaat de ontvangende organisatie de data op in eigen systemen, wat resulteert in nog meer kopieën.

Het ongebreideld dupliceren van data kent vele nadelen en uitdagingen:

  • Kopieën zijn moeilijk consistent te houden
  • Het niet kunnen voldoen aan privacy wet- en regelgeving
  • Dupliceren vermindert de flexibiliteit van een data-architectuur en verlaagt zo de time-to-market van informatieproducten
  • De vertraging in de dataoverdracht is te hoog
  • Problemen met de kwaliteit van data

Dataminimalisatie is dan ook een van de belangrijkste randvoorwaarden voor bestaande en nieuwe data-architecturen. Hoe zet je een degelijke architectuur op om data replicatie te voorkomen en zodoende het datavolume binnen de organisatie te minimaliseren? Dat is het onderwerp van deze sessie, waarbij Jonathan Wisgerhof ingaat op hoe je dataminimalisatie toepast in ontwerpbeslissingen en je meeneemt in een aanpak voor het realiseren van een moderne data-architectuur.

 

Het webinar heeft reeds plaatsgevonden. Laat hier je gegevens achter om het webinar terug te kijken!