Neem contact op
Bel mij terug

Tweedaagse Masterclass data-architectuur


Datum:25-11-2019
Tijd:9.00 - 17.00 uur
Locatie:De Landgoederij, Bunnik

Hoe ontwerp je een moderne data-architectuur?

Een unieke kans om onder leiding van Rick van der Lans, een autoriteit op het gebied van BI en data-architecturen en sinds 2017 ambassadeur van Kadenza, te werken aan een blauwdruk voor een nieuwe (of vernieuwde) data-architectuur voor jouw organisatie. Tijdens deze tweedaagse masterclass worden al je vragen over dit onderwerp beantwoord en krijg je een veelheid aan praktische tips, richtlijnen en praktijkvoorbeelden.

Voor wie?

CHIEF DATA OFFICERS
ICT-ARCHITECTEN
ENTERPRISE ARCHITECTEN
SOLUTIONS ARCHITECTEN
DATA WAREHOUSE ARCHITECTEN

Digital transformation, datagedreven werken en de ‘informatie-economie’ zijn populaire termen in de boardroom. Organisaties willen steeds meer met data doen. Data moet breder, efficiënter en effectiever worden ingezet om bedrijfs- en beslissingsprocessen te verbeteren en te versnellen en hun competitieve kracht te vergroten.

Veel bestaande data-architecturen kunnen de toenemende groei aan datagebruik niet meer aan. Ze zijn log en inflexibel geworden, waardoor het implementeren van nieuwe toepassingen tijdrovend of zelfs onmogelijk is. Bedrijven hebben dan ook behoefte aan een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Maar hoe pak je dat aan? Hoe pas je nieuwe technologieën en architectuurprincipes toe en hoe moderniseer je je bestaande architectuur? Hoe ga je om met cloud ontwikkelingen? En welke niet technische zaken moet je regelen?

Deze tweedaagse masterclass geeft je niet alleen antwoord op alle vragen waar je tegen aan loopt bij het ontwerpen van een moderne data-architectuur, je werkt ook aan een concrete blauwdruk voor de architectuur van jouw organisatie. Daarnaast deelt Rick van der Lans praktijkervaringen die de laatste jaren zijn opgedaan bij het uitdenken en realiseren van nieuwe data-architecturen. Ook wordt er aandacht besteed aan de organisatorische consequenties van een moderne data-architectuur en aan onderwerpen als datakwaliteit, data governance en data-strategie.

Als deelnemer aan deze tweedaagse masterclass ontvang je vooraf een vragenlijst om de masterclass af te stemmen op ieders specifieke behoefte. Ook krijg je aan het einde van de masterclass een ‘blauwdruk’ mee, waarmee je vast kunt stellen of de data-architectuur binnen jouw organisatie compleet, correct en effectief is. Bovendien is het mogelijk een compact advies te krijgen van onze lead-architecten over de te nemen vervolgacties met betrekking tot de te ontwerpen data-architectuur.

Rick van der Lans
is een internationale autoriteit op het gebied van business intelligence, datamanagement en datavirtualisatie. Hij is als adviseur, docent, spreker en auteur actief over de hele wereld. Van zijn boeken, waaronder ‘Data Virtualization for Business Intelligence Systems’, zijn internationaal meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

Dag 1: van 9.00 tot 17.00 uur:

Wat is een data-architectuur?
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, bespreken we deze eerste ochtend uit welke componenten een moderne data-architectuur bestaat. Het verschil tussen een data-architectuur en een solutions-architectuur wordt uitgelegd en de voor- en nadelen van bekende referentiearchitecturen worden besproken. Rick legt uit hoe je van een visie naar een concreet stappenplan komt.

Overzicht van nieuwe technologieën voor opslag, verwerking en analyse
Diverse technologieën voor opslag, integratie, cleansing, streaming, analyse, beveiliging en documentatie van data passeren de revue. De mogelijkheden, use cases en voor- en nadelen van iedere technologie worden besproken en hun rol in de data-architectuur wordt uitgelegd.

Moderniseren van bestaande data-architecturen
Tijdens de afsluiting van de eerste dag wordt besproken hoe je een klassieke data warehouse architectuur moderniseert. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op migratie naar de cloud. Ook wordt gekeken naar de invloed van specialistische technologie op de data-architectuur en de rol van data warehouse automation tools.

Dag 2: van 9.00 tot 17.00 uur:

Vernieuwende data-architecturen
Deze tweede dag van de masterclass duiken we iets dieper in de techniek. Er wordt gekeken naar nieuwe architectuurconcepten – het logisch data warehouse, het multipurpose data lake en de data streaming architectuur – en hoe je die kunt inzetten om technische en functionele uitdagingen te overkomen.

De periferie van een data-architectuur
Het inrichten van een nieuwe data-architectuur is meer dan technologie. Daarom legt Rick aan de hand van maturity levels uit hoe je kunt omgaan met aspecten als datakwaliteit, data governance, cultuur en organisatie van self-service. Ook laat hij zien hoe je de datastrategie en business strategie in harmonie kunt brengen.

Blauwdruk voor een complete, correcte en effectieve data-architectuur
In het laatste deel van de masterclass geeft Rick je een uitgebreide blauwdruk voor een nieuwe data-architectuur. Hiermee kun je aan de hand van de status van je eigen data-architectuur project bepalen welke keuzes en stappen er (nog) gemaakt moeten worden, welke knelpunten er opgelost moeten worden, of er een proof of concept nodig is, welke vragen belangrijk zijn in een RFI en hoe je de rest van je organisatie kunt overtuigen.

Let op: het aantal plaatsen is beperkt

De moderne data-architectuurVeel bedrijven willen migreren naar een modern en flexibel dataplatform in de cloud. Dit eBook legt uit wat daarbij komt kijken.Download het eBook

Kadenza gaat vanaf 19 september verder als Axians Laren. Zo combineren we onze expertise op het gebied van data-architectuur, analytics en smart finance met de branche- en ICT-kennis van ruim 70.000 professionals in 22 landen. Je vindt ons vanaf nu op www.axians.nl.