Digitaal flexibel met een passende cloudstrategie

Flexibiliteit en de snelheid om te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden zijn steeds belangrijkere voorwaarden om als organisatie competitief en innovatief te zijn. Een cloudstrategie biedt hierin een aantal voordelen die we inmiddels kunnen dromen; meer flexibiliteit, kostenefficiëntie en snel op- en afschalen bij piekbelasting. Om dit te bereiken is er in de organisatie wel de kennis en het bewustzijn nodig van het brede scala aan mogelijkheden. Alleen dan kan je een bewuste keuze maken en jouw organisatie de juiste vragen stellen voor een succesvolle strategie.

Welke data zet je om te beginnen in de cloud en welke bewust niet? Welke workloads (applicaties) neem je af als een functionele dienst uit de cloud? Hoe houd je de wildgroei aan as-a-service applicaties overzichtelijk? Hoe ga je om met de security? En hoe zorg je voor applicatie integratie? De timing bij het nemen van deze beslissingen is tevens van belang voor het maken van de juiste keuze.

Zo kan het slim zijn om de keuze voor cloud workloads samen te laten vallen met een heroverweging van de architectuur van de gehele IT-infrastructuur. Bijvoorbeeld na een periode van afschrijving of na een strategische wending van de organisatie. Tactische besluiten op weg naar meer flexibiliteit, een portfolio aanpassing, uitbesteden van werkzaamheden, sterke groei, acquisitie of juist krimp- en kostenbesparingen. Vaak zien we dat deze afstemming ontbreekt omdat er nog geen overkoepelende cloudstrategie is voor de overgang naar een IT as a Service omgeving. Terwijl een geïntegreerde oplossing met verschillende ’as a service’ workloads juist kosten kan besparen en een behoorlijke efficiëntie kan opleveren.

Door vroegtijdig IT en architectuur onderdeel te maken van je bedrijfsstrategie is het zo ook eenvoudiger om tactische keuzes sneller invulling te geven. Een gefaseerde aanpak van een cloudstrategie dus! Vroegtijdig ervoor zorgen dat jouw digitale werkomgeving voldoende flexibel is, zodat er daadwerkelijk snel gestuurd kan worden op nieuwe ontwikkelingen op elk gewenst moment. Sneller, slimmer en veiliger.

Altijd flexibel én veilig werken

Het systeem- en applicatielandschap is in korte tijd erg complex geworden. Applicaties draaien al lang niet meer allemaal in het eigen datacenter. Steeds meer verschillende applicaties vanuit verschillende omgevingen doen hun intrede op de werkplek. Deze werkplek is overigens ook een enorme verzameling aan verschillende devices geworden (gemiddeld 3.2 per medewerker), waarvoor het normaal is geworden dat deze ondersteund worden voor alle bedrijfsapplicaties.

De combinatie van zoveel verschillende applicaties, vanuit zoveel verschillende bronnen (eigen beheer, uitbesteding, hosted of as-a-service) en deze op een veilige manier gebruiken vanaf verschillende devices is wat IT complex maakt. Gebruikers verwachten juist dat het eenvoudig is, altijd en overal altijd werkt maar lopen aan tegen het feit dat inloggen op al die applicaties complex is. Een van de meest gestelde vragen aan de IT helpdesk van organisaties is een password reset van applicaties!

Een gebruiker wil keuze en het liefst maar één keer inloggen. IT wil dat elke werkplek hetzelfde is en de organisatie wil dat medewerkers frequent hun wachtwoorden wijzigen. Dat is een interessant spanningsveld. Om deze tegenstelling dichter bij elkaar te brengen ontwikkelden wij een flexibele werkplek om een eenduidige gebruikservaring te geven. Dit is een werkplek in de vorm van een portaal dat actief is in de cloud en volledig flexibel. Het werkt op elk device en is in staat om applicaties uit verschillende omgevingen veilig te ontsluiten. Voor de gebruiker is dit één omgeving, na eenmalig inloggen.

Om dat technisch te kunnen realiseren is een passend securitybeleid onmisbaar. Soms is dit beleid al aanwezig maar vaak dient dit nog te worden opgesteld. In beide gevallen is het belangrijk om het securitybeleid en vervolgens de invoering daarvan goed met elkaar te organiseren. Daarom ontwikkelden wij het Security Planning Process. Dit is een integrale aanpak om een optimale afstemming te creëren tussen bedrijfsdoelstelling, technologie en de gebruikers voor een optimale en efficiënte werkomgeving.

Communicatie op maat met een cloudstrategie

Het aantal communicatiekanalen zoals voice, chat, video en file sharing groeit enorm. Net als het aantal devices waarmee we communiceren. Bovendien willen we deze apparaten ook mobiel overal kunnen gebruiken. Ook hier is het belangrijk om tijdige een wending te maken en als organisatie snel over te gaan op het kunnen ondersteunen van deze middelen. Maar wil je dat nog wel zelf? Is de complexiteit niet (te)groot geworden? Kan ik deze zogenaamde Unified Communications dan niet beter gewoon als een dienst afnemen? Door dit vroegtijdig mee te nemen in de strategie kan er stap voor stap naar een geïntegreerde oplossing worden toegewerkt. Met UC as a Service gaan wij met organisaties de uitdaging aan om de bereikbaarheid en het gebruikersgemak te vergroten, terwijl de totale kosten voor communicatie dankzij flexibel op- en afschalen worden verlaagd.

Ervaringen van onze klanten

Benieuwd hoe onze klanten hun reis naar de cloud hebben gemaakt? PSV vertelt waarom de club kiest voor 100% cloud outsourcing van applicaties en de flexibele werkplek met Axians. Gemeente Utrecht laat zien waarom ze in Nederland voorop loopt dankzij een private cloud. VINCI Energies en Actemium lichten toe hoe zij naast een betere bereikbaarheid de onderlinge samenwerking en kostenbesparing realiseerden met UCaaS van Axians. Meer informatie over onze visie, clouddiensten en een cloudstrategie? Ga naar www.axians.nl/cloud.