AxiansCloud: how they do it!

Auteur: Michel van Leeuwen, Solution Architect bij Axians

Binnen de IT wereld gaat geen moment voorbij of het woord ‘Cloud’ wordt wel genoemd. Ook Axians heeft een cloudoplossing, maar wat draait daar nu eigenlijk op en hoe kan je organisatie hier gebruik van maken? In deze sessie tijdens Innovations to Success* is er een kijkje onder de motorkap gegeven, waarbij ik heb verteld hoe de AxiansCloud is opgebouwd en welke workload hier op draait. Daarnaast is de positie van de AxiansCloud ten opzicht van de verschillende cloudoplossingen die op dit moment worden aangeboden besproken. Tot slot heeft Dennis Verbeek een demo gegeven van de Self Service Portal, om te laten zien met welk gemak je gebruik kunt maken van de AxiansCloud IaaS-omgeving en hiermee bijvoorbeeld de schaalbaarheid en flexibiliteit van je eigen omgeving kunt vergroten.

Flexibiliteit en schaalbaarheid voor een test- en ontwikkelomgeving

Eén van de problemen die ik vaak bij klanten tegenkom is de wildgroei van Virtuele Machines (VM’s) van onder andere de test- en ontwikkelomgeving binnen de eigen Private Cloud. Hierbij worden er veel VM’s aangemaakt en omdat deze omgevingen niet altijd worden opgeruimd, is de benodigde hardware niet aan te slepen. Om te voorkomen dat je moet investeren in extra resources van je bestaande omgeving, en om hier ook de controle op te kunnen behouden, is het mogelijk om deze omgeving te plaatsen op de AxiansCloud waardoor een Hybride Cloud omgeving ontstaat. Zo wordt de test- en ontwikkelomgeving binnen de AxiansCloud aangezet wanneer dit nodig is, en betaal je alleen voor het daadwerkelijke gebruik. Hierdoor is het mogelijk om efficiënter om te gaan met de benodigde hard- en software én, niet te vergeten, de benodigde kosten.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Ten eerste moet er een koppeling van je Private Cloud naar de AxiansCloud worden gemaakt. Deze is op verschillende manieren te realiseren. Een werkende internetverbinding kan al voldoende zijn, maar voor onderwijsorganisaties is het ook mogelijk om een Netherlight verbinding te gebruiken. Vervolgens krijg je een eigen Virtueel datacenter toegewezen waarbinnen je zelf de vrijheid heeft om met de VM’s te doen wat je wilt. Denk hierbij aan het creëren en verwijderen van VM’s of het aanpassen van de sizing hiervan, het type (SATA, SAS een SSD) en de hoeveelheid storage en de LAN instellingen. Om snel te kunnen starten met het gebruik van de AxiansCloud krijg je vooraf een uitleg zodat je snel aan de slag kunt gaan. Er staan standaard templates voor je klaar die je kunt gebruiken voor het creëren van VM’s, als dit niet wenselijk is kun je deze natuurlijk ook zelf maken conform je eigen standaarden.

Maar dan hebben we toch nog steeds wildgroei?

Nee, er kunnen tijdrestricties worden toegekend aan de af te nemen VM’s voor de verschillende gebruikersgroepen. Deze kunnen bijvoorbeeld na twee weken automatisch worden verwijderd of gestopt, waardoor het gebruik van de VM’s overzichtelijk blijft. Om te zorgen dat systeembeheerders niet alle handelingen moeten uitvoeren voor de  ontwikkelaars, is ‘delegation of control’ in te richten. Hierbij krijgt de medewerker met de rol van ontwikkelaar het recht om via de Self Service Portal alleen de VM’s te starten en stoppen die voor hem of haar relevant zijn. Zodat de systeembeheerders meer tijd kunnen besteden aan andere zaken.

Groeit je ICT-infrastructuur uit zijn jasje of wil je meer informatie over hoe je efficiënter met je ICT-infrastructuur kunt omgaan? Ga voor meer informatie of om direct contact met ons op te nemen naar onze website.

Key points:

  • Betalen naar gebruik voor een schaalbare en flexibele oplossing in plaats van investeren in een oversized IT-infrastructuur.

  • Verhoog de gebruikerstevredenheid voor de test- en ontwikkelmedewerkers door toepassing van een Self Service Portal.

  • Met de AxiansCloud is op een snelle en makkelijke manier een hybride omgeving te creëren met je eigen Private- en andere Public Cloud providers zoals Azure en Office365.

  • Koppelingen tussen de verschillende clouds zijn mogelijk op basis van VPN, SSL, Netherlight, MPLS of Express Route.

 

Michel van Leeuwen gaf de sessie ‘AxiansCloud: how they do it!’ tijdens Innovations to Success, de jaarlijkse klantendag van Axians. Hier kwamen strategie en leiderschap, startup-skills en digitale transformatie aan bod in verschillende praktijkcases, keynotes en break-out sessies. Ga voor meer informatie over  ‘Digital Agility’ en de inhoud van alle sessies naar www.innovationstosuccess.nl.