Wat is Microsoft Dynamics NAV

Navision is een van oorsprong Deense ERP applicatie. In 2002 is de software door Microsoft overgenomen en eind dat jaar werd versie 3.6 uitgebracht. Hiermee kon Microsoft haar klanten in het middensegment een eigen ERP applicatie bieden gestoeld op een degelijke financiële basis. Navision werd door Microsoft beschouwd als een strategisch product en de jaren daarop volgend werd de toepassing telkens rijker aan functionaliteit.

In 2005 is de naam van de software aangepast naar Microsoft Dynamics NAV. De software heeft zich als versie 4.0 en 5.0 verder ontwikkeld. In 2008 is de rolgebaseerde client geïntroduceerd en is de applicatie grafisch vernieuwd. De nieuwste versie is onder de naam Microsoft Dynamics NAV 2009 uitgebracht. Met nieuwe doorontwikkelingen is de applicatie geschikt gemakt voor om gebruikt te worden met een Microsoft SQL database. Mede hierdoor is Dynamics NAV een open platform geworden dat bedrijven in staat stelt om aan de slag te gaan met ERP data en connecties te maken met andere software.

De versies die volgenden zijn 2013, 2015, 2016, 2017 en inmiddels Dynamics NAV 2018. Met name in de laatste versies zien we steeds meer integratie en handige functionaliteiten die gebruikers in staat stellen om de software te gebruiken samen met de Office producten als Word, Excel en Outlook. In toenemende mate zien wij dat PowerBI (onderdeel van de Office 365 suite) wordt ingezet om grafische weergaven te maken van data uit onder andere Dynamics NAV of uit andere databronnen.

Bedrijven hebben de mogelijkheid om de software op een eigen server te installeren of deze te gebruiken vanuit een cloud platform. Voor de eindgebruikers is er een webclient beschikbaar, waarbij de software ook via de meest gebruikte browsers beschikbaar is.

Microsoft zet sterk in op de platform gedachte en werken vanuit de cloud. In Nederland wordt eind 2018 de eerste versie van Dynamics 365 Business Central gelanceerd, een volledig web- en cloudbased ERP-applicatie voor het MKB. Daarmee heeft Microsoft straks versies beschikbaar voor klanten die de software op een eigen server willen installeren en een cloud variant.

Microsoft Dynamics NAV versies

Microsoft Navision 3.6

Microsoft Navision 3.7

Microsoft Dynamics NAV 4.0

Microsoft Dynamics NAV 5.0

Microsoft Dynamics NAV 2009

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2

Microsoft Dynamics NAV 2013

Microsoft Dynamics NAV 2013 R2

Microsoft Dynamics NAV 2015

Microsoft Dynamics NAV 2016

Microsoft Dynamics NAV 2017

Microsoft Dynamics NAV 2018

Microsoft Dynamics 365 Business Central

 

De recente versies zijn een complete ERP toepassing voor ondersteuning van financiële, operationele en commerciële processen. De software is meertalig en heeft voor verschillende landen eigen lokalisaties waardoor het voldoet aan lokale wetgeving. De software is daarmee ook uitermate geschikt voor bedrijven met buitenlandse vestigingen.

Integratie met Office 365, de herkenbaarheid van de applicatie door de bekende Microsoft look & feel en de mogelijkheden om de applicatie volledig af te stemmen op de behoeften van eindgebruikers zijn sterke kenmerken van de software.

Microsoft partners hebben met de ontwikkeling van – door Microsoft gecertificeerde – add-ons functionaliteiten aan de software toegevoegd, waarmee deze geschikt is gemaakt voor bedrijven in bepaalde branches. Axians heeft met I-Make functionaliteit toegevoegd voor productiebedrijven en met I-Fresh voor bedrijven in de AGF sector.