Sinds de oprichting in 1891 is Neuteboom Coffee Roasters een onafhankelijke koffiebranderij, gevestigd in Almelo. Neuteboom bestaat ondertussen al meer dan 125 jaar en is de grootste koffiebrander in Europa als het gaat om Max Havelaar Fairtrade koffie. Met een productiecapaciteit van 10.000 ton is Neuteboom een serieuze partner die actief is in bijna heel Europa. Onder Neuteboom vallen tevens de werkmaatschappijen Redbeans en The Cup Factory.

De uitdaging

Om voor te blijven op de concurrentie is zakendoen via EDI noodzakelijk voor Neuteboom. In eerste instantie had Neuteboom voor een web EDI oplossing gekozen, maar al snel werd duidelijk dat een geïntegreerde en geautomatiseerde oplossing met het ERP-systeem noodzakelijk was. De eerder gekozen oplossing bracht nog steeds dubbele verwerking van de handelsprocessen met zich mee, zowel in de web EDI oplossing, als in het ERP-systeem. Dit kostte veel tijd en dus geld!

De oplossing

Via de ERP leverancier Axians, kwam Neuteboom al snel uit bij SRC System Integrators. In samenwerking met Axians heeft SRC een complete oplossing voor EDI in combinatie met Exact Globe, het ERP-systeem, ontwikkeld. De koppeling tussen het ERP-systeem en het EDI platform van SRC, B2B-connect, maakt het mogelijk om geheel geautomatiseerd het elektronische berichtenverkeer met alle aangesloten handelspartners te verwerken.

“De koppeling tussen het ERP-systeem en het EDI platform van SRC, B2B-connect, maakt het mogelijk om geheel geautomatiseerd het elektronische berichtenverkeer met alle aangesloten handelspartners te verwerken.”

Ervaringen met SRC

Jorrit Krol, financieel administratief medewerker en ICT verantwoordelijke, is zelf een groot voorstander om zoveel mogelijk via EDI te laten verlopen: “Het proces is nu volledig geautomatiseerd. Door gebruik te maken van B2B-connect, hebben we geen omkijken meer naar onze handelsprocessen. Het doet wat het moet doen!” Hij noemt de goede communicatie en samenwerking tussen Neuteboom, SRC en Axians als voordelen tijdens het implementatietraject: “Ik werd tijdens dit traject goed op de hoogte gehouden door de uitvoerende consultants over de voortgang en door onze Accountmanager Franklin van Harten geïnformeerd over andere lopende zaken”.

De toekomst

Over eventuele toekomstige plannen kan Jorrit nog niet heel veel zeggen. Wel geeft hij aan dat ze gaan onderzoeken of het door SRC ontwikkelde E-businessnet platform nog voordelen kan bieden. E-businessnet biedt een laagdrempelige en kostenefficiënte stap naar elektronisch zakendoen in de out-of-home sector met ruim 300 aangesloten groothandels. Een mogelijke koppeling tussen Business Intelligence software en B2B-connect klinkt ook mooi, maar nog niet voor de nabije toekomst.

SRC-EDI: B2B-connect

B2B-connect levert de elektronische handelsinformatie uit doormiddel van het versturen en ontvangen van EDI berichten. B2B-connect is in staat om de verschillende land en/of handelspartner specifieke formaten te vertalen naar het in-house formaat van de klant.