Dienstverlenend aan de Nederlandse burger of juist aan het bedrijfsleven, afhankelijk van subsidies of verantwoording verschuldigd aan aandeelhouders, zonder winstoogmerk of juist met. De publieke en private sector zijn op een aantal punten elkaars tegenpolen. Toch blijken beide sectoren te maken te hebben met dezelfde finance trends. Onlangs interviewden we vier finance professionals uit de publieke en private sector over ontwikkelingen in de branche. In dit blog een tipje van de sluier!

1. Systeem versus mens

Er wordt – terecht – steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd. De toegevoegde waarde van de financial van morgen bevindt zich immers in het duiden van de cijfers en niet in het verzamelen of verwerken daarvan. Paul Vieyra, Concerncontroller bij ICTU, verwoordt dit helder: “Een systeem kan van alles ophoesten, maar de cijfers analyseren om deze ten goede van de organisatie in te zetten blijft het belangrijkst.”

2. Toenemende vraag naar Business Control

“Het belang van Business Control wordt alleen maar groter”, zo voorziet Paul Vieyra. Interim Finance Professional Marcel Arends vult aan: “Het vak tendeert steeds meer van een zogenaamde ‘reporter’ – iemand die cijfers verzamelt en rapportjes opstelt – naar een ‘navigator’. Deze Business Controller gebruikt de gegevens in brede zin om de koers van het bedrijf te bewaken.”

3. Centralisatie binnen de Rijksoverheid

Binnen de Rijksoverheid worden steeds meer zaken gecentraliseerd, met als doel efficiëntie en kostenbesparing. Dit ziet ook Jan de Kievit, Teamleider Financiën bij SCP. Hij vertelt echter: “De administraties van het ministerie van VWS, OCW, SZW, BZK en Financiën zijn samengevoegd tot een financieel dienstencentrum. Er worden daar vijf ministeries beheerd door een afdeling van 125 man. Die is inmiddels zo groot geworden, dat de linkerhand soms niet meer weet wat de rechter doet.”

4. Finance professional moet meer affiniteit met ICT hebben

Waar meer wordt gedigitaliseerd, moet ook meer kennis van ICT zijn. Paul Vieyra geeft daarover aan: “De financial van de toekomst moet nog meer affiniteit met ICT hebben. Vroeger moest je handig zijn in cijfers bij elkaar harken om vervolgens een rapport te maken. Tegenwoordig moet je het systeem zo inrichten, dat je het handwerk niet meer hoeft te doen.”

5. Positief effect van digitalisering

Een van de digitaliseringsslagen die de overheid het afgelopen jaar heeft gemaakt, is bijvoorbeeld de overstap naar e-facturatie. Het resultaat hiervan voor het SCP is volgens Jan de Kievit minder onverwachte uitgaven. Hij legt uit: “Voordat we overgingen op e-facturatie, hoefden kleine posten tot € 1.000 euro niet via ons te verlopen. Op het moment dat de factuur binnenkwam, dan werd dat handmatig gematcht. E-facturatie heeft er echter voor gezorgd dat we uitgaven vanaf één euro al verplichten. Iedere inkoop, hoe klein ook, heeft daarom tegenwoordig een inkoopnummer.” Ook Edward Burgers ziet de voordelen: “Doordat overal orders voor nodig zijn, ben je altijd op de hoogte van facturen die binnen gaan komen. Hiermee voorkom je verrassingen en verklein je het risico op verkeerde boekingen.” Het resultaat daarvan? “De kwaliteit van je data stijgt hierdoor snel.”

Meer lezen over finance trends?

Voorgaand blog is afkomstig uit het e-book “De Finance Professional van morgen”, een co-creatie van Exact en Axians. Het e-book bestaat uit interviews met vier finance professionals uit de publieke en private sector, waarin naast finance trends bijvoorbeeld ook de rol van goede tooling aan bod komt. Meer lezen? Download het e-book via onderstaande banner!

New call-to-action hbspt.cta.load(2632173, ‘c1537055-928d-493c-bde4-4c9210ec5915’, {“useNewLoader”:”true”,”region”:”na1″});