Neem contact op
Bel mij terug

Data Literacy – Begrijpend werken met Analytics

In onze huidige wereld bepaalt data meer en meer hoe wij werken en leven. Helaas hebben we niet altijd controle op data en zijn we vaak niet in staat data goed te valideren en te gebruiken. Data Literacy, of ook wel Data Geletterdheid, is het beste samen te vatten als de vaardigheid om juist die data en informatie kritisch te kunnen lezen, begrijpen, analyseren en in te zetten voor data gedreven beslissingen. Een buikgevoel is goed, maar onderbouwd door data is beter.

Voor wie is het?

Het kunnen werken met data zoals we alle aspecten van Data Literacy beschrijven is niet alleen voor de BI afdeling en het management van belang. Op alle niveaus kom je in aanraking met data. De gehele organisatie profiteert wanneer iedereen in staat is op basis van data een besluit te nemen en te onderbouwen. Zeker in de Digitale Transitie wordt meer en meer verwacht van zelf-sturende-teams, in Agile projecten en op het gebied van self-service analyse.

Axians kan assisteren met de juiste trainingen of onze data-coaches, om zo samen met jou de organisatie naar een data gedreven organisatie te transformeren. Het moet duidelijk zijn dat je dit niet zo maar even doet. Het vergt management commitment en een duidelijk doel om voorop te lopen in de Digitale Data Transitie.

Goed gereedschap is het halve werk

Een belangrijk onderdeel van Data Literate zijn, is het kunnen gebruiken van de juiste tools om snel data te kunnen analyseren, trends & correlaties te spotten, kwaliteit en consistentie vast te stellen. Hoewel er allerlei tools beschikbaar zijn stijgt Qlik al bijna 15 jaar boven anderen uit. De eenvoud van laden van allerlei bronnen, het slim samenbrengen in een werkend data model en het super eenvoudig analyseren m.b.v. drag-drop visualisaties en geïntegreerde A.I. functionaliteit, maakt Qlik tot een data analyse platform bij uitstek. Door de volledig In-Memory technologie en het associatieve data model is Qlik ook nog eens razendsnel.

Wanneer goed gereedschap het halve werk is, is Qlik zeker het juiste gereedschap om joue organisatie te ondersteunen tijdens de Data Literacy transitie. Door de intuïtieve interface en wizard kun je binnen een dag met je data aan de slag.

>> Meer weten over Data Literacy

Axians Data Coach – Wat is het ?

We begrijpen dat de introductie van Data Gedreven werken en alle bijkomende vaardigheden een hele klus kan zijn voor een organisatie. De business moet doorgaan en je doet dit er niet even bij. Axians heeft er daarom voor gekozen onze klanten met Data Coaches te assisteren.

Een Data Coach is periodiek bij jou op locatie en helpt al jouw medewerkers die met data en informatie werken om een positief kritisch te kijken naar data en informatie uitdagingen.  De Data Coach geeft hands-on training en coaching op data-analyse gebied en leert jouw medewerkers gelijk on-the-job omgaan met de Business Intelligence omgeving.

Uiteraard is dit maatwerk en zullen wij samen met jou vooraf de beste mix van ondersteuning vaststellen.

Wat levert het op?

Als we dit in één woord willen samenvatten is dat: Winst. Maar het is uiteraard op te delen in een aantal concreet vast te pakken voordelen. Het Data Literate kunnen werken levert snellere en beter onderbouwde inzichten, welke op hun beurt beter beslissingen ondersteunen. Door snellere en consistente data onderbouwde beslissingen worden minder fouten gemaakt, waardoor kosten gereduceerd worden en de organisatie voor blijft lopen op anderen.

Een mogelijk nog belangrijker onderdeel is het boeien en binden van je gewaardeerde medewerkers. Door bij te dragen aan een goed geoliede organisatie neemt de geëngageerdheid van mensen toe, wat weer ten goede komt aan verbetering van processen en klanttevredenheid. Zeker in deze tijden van schaarste op de markt is behoud van medewerkers van groot belang. Laat Axians jou helpen die stappen te zetten.

>> Meer weten over Data Literacy

Assessment

Je wilt voortvarend aan de slag om jouw organisatie gelijk Data Gedreven te maken. Dus aan de slag met allereerst Data Literacy en de juiste tools. Maar hoe begin je? Axians kan je helpen om met een intake van één van onze Data Coaches een plan op te stellen dat precies bij jouw situatie, cultuur en business past. Het maakt daarbij niet uit of je gebruik maakt van Qlik, Microsoft PowerBI, SAP, Cognos of Excel. Wij hebben een passende methode voor jouw situatie.

Het is ook mogelijk om een eerst stap zelf te zetten. Qlik heeft een Data Literacy Project dat je de mogelijkheid biedt om een Self Assessment te doen om te kijken hoe ver jij al bent!

Tevens vind je op deze pagina een veelvoud aan voorbeelden en aanpak. Echter leert onze ervaring dat organisaties soms net iets anders te werk willen en kunnen gaan. Dus maak gebruik van onze Data Coach om samen een passende aanpak en mix van technologie, training, coaching en hands-on assistentie op te stellen!

 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je jouw medewerkers data en informatie kritisch kan laten lezen, begrijpen, analyseren en inzetten voor data gedreven beslissingen en zorgen voor meer Data Literacy, of ook wel Data Geletterdheid. Neem dan contact op met Eduard Berteler!