Neem contact op
Bel mij terug

SQL Server Management Studio 17

Door Reitse Eskens, Support Specialist BI

Tot voor kort was het zo dat de versie van SQL Server en de Management Studio qua versie gelijk gehouden moesten worden. Sinds dit jaar is die noodzaak weggevallen. Er is nu één SSMS to rule them all.

SSMS 17

Microsoft is namelijk een nieuwe weg ingeslagen. De nieuwe versie van de Management Studio is niet meer specifiek aan één versie van SQL Server gekoppeld. Als je nu bij Microsoft zoekt naar Management Studio, dan krijg je de keuze tussen versie 2016 en, op moment van schrijven, 17.3. Deze laatste is een totaal nieuwe versie die volledig losstaat van de onderliggende database, maar altijd compatible is met de laatste release van de database.

Deze is te vergelijken met Office 365. Ook daarmee heb je de compatibiliteit naar al je oude documenten en automatische updates zonder dat je daar naar om hoeft te kijken. De belofte is dat updates meekomen met de reguliere Windows updates, ervaring is dat je een melding krijgt dat er een update is. Die moet je daarna zelf nog downloaden.

Voordelen

  • Je krijgt een interface die past in de huidige wereld. Het ziet er net iets strakker uit.
  • Ondersteuning voor de nieuwste Windows en Windows Server versies.
  • Waar mogelijk is de beveiliging verbeterd.
  • Automatische updates vanuit de Windows Updates.
  • Ondersteuning voor SQL Server 2008 en hoger. 2000 en 2005 worden niet geblokkeerd, maar mogelijk werken bepaalde functies niet goed.
  • Installatie kan naast een oudere versie van SQL Server Management Studio gedaan worden.

Nieuwe feature

De belangrijkste en mooiste nieuwe feature die in deze versie zit, is dat er niet alleen een estimated en actual execution plan getoond kan worden, maar ook live query statistics. Tijdens de uitvoering van een query kun je zien waar de dataverwerking zich bevindt. Zeer handig bij het tunen van de database of specifieke queries. Wanneer een query lang duurt kun je de bottleneck identificeren zonder dat je moet wachten op het afronden van de query en het tonen van het actual execution plan.

Nadelen

  • Er worden meerdere onderdelen van Visual Studio 2015 en het .NET framework 4.6.1 vereist. Installatie van dit framework zou naast andere versies plaats moeten vinden. Er kan geen garantie gegeven worden dat applicaties die gebruik maken van een oudere .NET framework variant foutloos blijven werken als de nieuwe versie geïnstalleerd wordt. Dit framework wordt automatisch meegenomen in de installatie.
  • Maak je gebruik van SQL Server Integration Services, dan kun je met de Management Studio 2016 geen connectie maken met versie 2014 en eerder. Daarvoor heb je een Management Studio nodig die past bij de versie van de Integration Services die gebruikt wordt.
  • De Maintenance plans die je aan kan maken worden niet opgeslagen voor SQL Server 2008R2 en eerdere versies.

Meer overzicht

In een standaard SQL Server Management Studio setup mis ik altijd twee zaken. Als eerste de regelnummers en als tweede een duidelijke omschrijving van het tabje waarin ik zit te werken.

Het eerste is gemakkelijk op te lossen:

Ga in de Management Studio naar Tools en kies in het menu voor Options. In het options menu kies je voor Transact-SQL.

Daar krijg je een mogelijkheid voor het activeren van de regelnummers:

En presto! Regelnummers.

In het laatste screenshot zie je meteen mijn volgende punt. Een tabje met SQLQuery1.sql – WI…Administrator. Dat is te doen als je 1 query hebt. Maar heb je er (veel) meer, dan wordt het al snel onoverzichtelijk:

Teveel informatie die niet getoond hoeft te worden.

Via Tools, options ga je naar Text Editor. Dat item klik je open en je gaat naar Editor Tab and Status Bar.

Daar passen we het volgende aan:

Het tonen van de databasenaam kan erg handig zijn als je beschikt over meerdere databases waarop je werkt. De filenaam is vooral handig voor het snel terugvinden van de query waarmee je verder wilt werken.

Je nieuwe queryschermen worden aangemaakt met de nieuwe lay-out.

Dit kon ook al in voorgaande versies van de Management Studio. Maar vanaf 2016 kan er iets extra’s!
Kies binnen de options voor Environment en ga naar Tabs and Windows.

Hier zie je aan de rechterkant een optie voor Pinned tabs:

Wanneer je deze activeert kun je je favoriete query op een aparte rij vastpinnen.

Voor queries die je vaak gebruikt een hele handige feature.

Kortom, als de beperkingen niet op uw situatie van toepassing zijn, een hele mooie upgrade!

Links

Download de Management Studio via deze link: https://docs.microsoft.com/en-us/sql/ssms/download-sql-server-management-studio-ssms