+31 88 988 9000Neem contact op

Blog | ICT en ouderzorg: een goed huwelijk?

Prinsjesdag was dit jaar een mooie dag voor de ouderenzorg. Het kabinet maakte bekend dat er flinke investeringen aan komen: voor 2019 komt er een miljard extra bij ten opzichte van 2018. Vanaf 2021 loopt die extra investering op naar drie miljard per jaar. Ze zullen er wel van opgekeken hebben na alle schrale jaren.

De ouderenzorg is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd onder druk van bezuinigingen. Mensen blijven nu zo lang mogelijk thuis wonen, ondersteund door partners, familie, vrienden en buren. De traditionele bejaardentehuizen zijn er bijna niet meer. De wijkverpleegkundige is terug. Case managers dementie staan mantelzorgers bij wanneer iemand de eerste tekenen van dementie begint te vertonen. Als thuis wonen echt niet meer gaat, krijgt iemand een indicatie voor verpleeghuiszorg. Maar in wat voor een wereld komen ze dan terecht?

De handen aan het bed

Wie herinnert zich niet het manifest van Hugo Borst, waarin hij de misstanden in het verpleeghuis van zijn moeder aan de kaak stelt. Lees de media en kijk om je heen: er is te weinig geld voor goede zorg, er is te weinig personeel, het vastgoed kampt met achterstallig onderhoud, er zijn incidenten. De afgelopen jaren heeft de zorg een slechte pers en een slecht imago gekregen. Doodzonde want er werken fantastische mensen, van management tot werkvloer. Voor sommigen die echt in de zorg werken, ‘de handen aan het bed’, is het nog steeds een roeping. Alleen zijn het er steeds minder, omdat het zwaar werk is als je met te weinig bent en omdat het slecht betaalt.

Het mag duidelijk zijn: de ouderenzorg moet van ver komen en zichzelf opnieuw uitvinden. ICT kan daarbij helpen.

Transparantie en efficiëntie in de zorgorganisatie

Axians ondersteunt al jaren verschillende organisaties binnen verschillende zorgdomeinen met ICT oplossingen op basis van data analytics. Deze oplossingen leveren zorginstellingen betere stuurinformatie ter ondersteuning van de zorg-, kwaliteits- en bedrijfsprocessen. Dat leidt tot meer transparantie en efficiëntie in de zorgorganisatie. Het spoort daarnaast zwakke plekken op, zoals dubbele administraties en dubbele registraties. Wanneer die registraties vervallen, komt er meer zorgtijd vrij voor de medewerkers. Verschillende grotere zorginstellingen, zoals Emergis, ’s Heerenloo en JP van der Bent, werken inmiddels met deze oplossing en zijn zeer tevreden. Axians biedt de juiste business ondersteuning in deze woelige tijden.

Ouderenzorg en data analytics

Met deze positieve ervaringen in het achterhoofd heeft Axians zijn dienstverlening uitgebreid naar de ouderenzorg. Waarom zou wat werkt binnen de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg ook niet daar kunnen werken? Daarom hebben we onze oplossingen aangepast voor gebruik in de ouderenzorg. Deze liggen klaar voor innoverende en initiatiefrijke bestuurders. Ze zijn flexibel en gebruikersvriendelijk; geven helderheid in complexe bedrijfsprocessen en dragen bij aan betere zorg voor de cliënt. Zorgmedewerkers zijn minder tijd kwijt aan het verzamelen en interpreteren van gegevens en houden meer tijd over voor de cliënt. De registratiedruk die ze ervaren, loopt terug. Het werk wordt weer leuker.

Ouderenzorg en data analytics, dat kan wel eens een goed huwelijk worden.