Let op deze vier aandachtspunten

Door Rami Avidan, Chief Executive Tele2 IoT

Het toepassen van Internet of Things (IoT) is geen keuze die u van de een op de andere dag maakt. Het vergt een goede voorbereiding, waarbij verschillende afwegingen de revue passeren. Doet u dat op een slimme manier, dan kunt u samen met de juiste IoT-partner waardevolle informatie uit data halen en uw businessmodel versterken. Ik stip graag enkele aandachtspunten aan, die van belang zijn bij de keuze voor een geschikte partij.

Organisaties zijn op zoek naar een IoT-oplossing die enerzijds ondersteunt bij operationele effectiviteit en anderzijds bijdraagt aan een sterk businessmodel. De daadwerkelijke waarde van een IoT-partner komt echter pas over de totale levensduur van het project duidelijk naar voren. Wilt u er zeker van zijn dat u met een goede partij in zee gaat, let dan bij de keuze op de volgende vier zaken:

1. Zoek een betrokken IoT-partner

Selecteer een partner die u helpt met het definiëren van korte- en langetermijndoelen en die de tijd neemt om samen een goed strategisch plan op te stellen, bijvoorbeeld door middel van een strategische workshop. Daarnaast is het belangrijk dat hij op een heldere wijze duidelijk maakt hoe u de juiste waarde uit uw data onttrekt.

2. Focus op de lange termijn

De juiste mindset bij IoT is dat u minder focus legt op kortetermijnkosten, zoals aanschafkosten, en meer focust op de kwaliteit van de dienstverlening op de lange termijn. Neem een partner in de arm die garanties geeft over die kwaliteit en raadpleeg onafhankelijke onderzoeken om te ontdekken welke leverancier goed scoort op klanttevredenheid en NPS (Net Promotor Score).

3. Let op een sterk IoT-ecosysteem

Zodra u een IoT-oplossing implementeert, krijgt u te maken met het IoT-ecosysteem van de leverancier. Onderzoek met welke partijen wordt samengewerkt om tot de oplossing te komen. Staan deze bedrijven bekend als betrouwbaar en zijn ze gespecialiseerd in IoT? Dan geeft dat een goede indicatie van de kwaliteit van het gehele ecosysteem.

4. Ga na welk businessmodel men hanteert

Kijk ten slotte naar het type businessmodel. Idealiter is dit een flexibel modulair systeem waarbij u alleen hetgeen afneemt dat u nodig heeft. U hoeft dan namelijk weinig initiële kosten te maken, voordat het voordelen oplevert.

Machine as a Service

Samen met ons en andere IoT-specialisten (Cisco en Microsoft) heeft Axians een oplossing ontwikkeld die aan al deze punten voldoet: Machine as a Service (MaaS). Hiermee bent u onder andere in staat om op afstand machines te monitoren en updates uit te voeren. Ook kunt u informatie van machines real-time analyseren en in de gaten houden of ze op de correcte, meest efficiënte manier worden gebruikt.

Meer over de MaaS-oplossing leest u in de whitepaper ‘De zeven componenten van Machine as a Service’.

Bron: IoT Now – Firms want operational effectiveness as technical and business model flexibility from their IoT providers