Datum: 18-06-2015
Auteur: Erik Lenten, CTO Axians | @eriklenten | erik.lenten@axians.com

Best leuk, een webinar geven samen met Cisco in een echte televisiestudio in Hilversum. Tjerk Bijlsma, Technology Officer Data Center voor Cisco EMEAR was zo aardig om samen met mij te praten over onder andere SDN, de markt en de lange termijn. We spreken elkaar regelmatig en hebben dan altijd leuke discussies. Na zo’n gesprek ga ik bijna altijd weer het web op om me in te lezen en om mijn eigen mening te vormen over de onderwerpen die aan bod kwamen.

Deze sessie werd opgezet voor geïnteresseerden die de technologie en de markt volgen. De discussie ging zo nu en dan de diepte in, waarbij we antwoorden formuleerde op een aantal vragen van deelnemers.

Een opmerking die me vooral is bijgebleven, was dat Software Defined Networking niet gelijk staat aan automation. Nee, SDN is een ‘systeem’ waar je in plaats van het configureren en managen van individuele componenten met veel minder effort en detailkennis een netwerk ‘systeem’ neerzet als één geheel. Ja, dit systeem is veel eenvoudiger te beheren en dus te automatiseren, maar dat is niet het enige doel. Toch duidelijk anders dan de messaging van andere SDN partijen, waarbij het ‘Software Defined Data Center’ en/of security de primaire punten zijn.

Daarbij werd ook duidelijk dat naast de ontwikkelingen op het gebied van SDN in het datacenter op termijn ook ontwikkelingen plaatsvinden in de campus. Daarbij zijn de ‘gebruiker’ en zijn ‘device’ de belangrijke items die moeten worden aangesloten op een SDN enabled datacenter.

Heeft u het webinar gemist? Via onderstaande video kijkt u dit terug wanneer het u schikt. Heeft u na afloop nog vragen of wilt u met mij in gesprek gaan over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op.