Hoe bouw je snel praktische apps om de bedrijfsprocessen in je productieomgeving te verbeteren? Traditionele ontwikkelmethodes zijn dan vaak tijdrovend en relatief kostbaar. Bovendien is het lastig om de dynamiek van een productiebedrijf snel en flexibel te vertalen naar gebruiksvriendelijke apps. Samen met Axians ontwikkelde verpakkingsbedrijf Hordijk een Shopfloor App met het low-code platform OutSystems.

De digitale transformatie is in volle gang. Toch is het voor veel bedrijven een fikse uitdaging om mensen en apparaten logisch met elkaar te verbinden en processen te stroomlijnen. Praktische apps kunnen dit proces zeker versnellen. In de praktijk zijn er wel drempels die snelle ontwikkeling van Business Apps bemoeilijken. Vooral beperkte kennis en middelen, en de complexiteit van de bestaande omgeving zijn vertragende factoren.

Visuele bouwblokken

Low-code ontwikkeling neemt een groot deel van deze belemmeringen weg. Deze manier van ontwikkelen maakt het veel gemakkelijker om de brug tussen business en IT te slaan. Met een low-code platform, zoals OutSystems, is het veel eenvoudiger om op basis van businesswensen een app te ontwikkelen. Coderen is niet langer nodig omdat een app wordt gebouwd met visuele bouwblokken. Deze aanpak is snel, biedt volledige controle over de applicatie-lifecycle en het resultaat is betrouwbaar en stabiel. Tot slot is de app ook meteen geschikt voor verschillende devices.

Procesoptimalisatie

Het Nederlandse familiebedrijf Hordijk is actief in verschillende branches, zoals kasconstructies en logistieke oplossingen, Airpop (EPS) producten en kunststof verpakkingsmaterialen. Op de productielocatie in Zaandam worden jaarlijks ruim 1,7 miljard verpakkingen geproduceerd voor de voedselverwerkende industrie. Rob Hordijk is bij het bedrijf verantwoordelijk voor procesoptimalisatie. Hij vertelt: “We hadden op de werkvloer nog veel papieren processen. Deze aanpak is niet efficiënt, foutgevoelig en zorgt voor dubbel invoerwerk. Daarom wilden we meer bij de machines gaan registreren. Met een Shopfloor App konden we een flinke slag slaan.”

Veel businesskennis

Maar hoe ontwikkel je een app met een hoge uptime zonder enorme ontwikkelkosten? Een low-code platform bood de kans om dit met beperkte risico’s te doen. Hiervoor schakelde Hordijk Axians in. “We hebben veel businesskennis, maar beperkte IT-capaciteit. Axians kent de branche en OutSystems, daarom hebben zij de app voor ons gebouwd.” De operators gebruiken de app nu bij hun machine en hebben zo alle relevante informatie, zoals werkorder-details en materiaaloverzichten, digitaal beschikbaar. De registratie is eenduidig en activiteiten en actuele voorraad zijn altijd inzichtelijk. Bovendien printen we etiketten nu real-time met een tijdscode, waardoor de traceerbaarheid ook afgedekt is.”

Sneeuwbaleffect

Nu de eerste stap op de werkvloer is gezet, verwacht Hordijk dat de Shopfloor app steeds meer stappen in de productie omgeving zal gaan ondersteunen of vervangen. “Het platform is er en nu is het zaak vanuit de business verder te bouwen en een sneeuwbaleffect te creëren.”

Key Points

  • Think big, start small en creëer een sneeuwbaleffect.
  • Probeer niet alles vooraf te bedenken en dicht te timmeren. Kies voor een scrum aanpak.
  • Denk niet namens de operator, maar laat ze meedenken.
  • Low-code ontwikkeling biedt de kans om snel functionaliteit te ontwikkelen en ook weer snel verbeteringen door te voeren.

Benieuwd naar de mogelijkheden die Axians kan bieden op het vlak Low-code? Lees meer