Datum:  8 november 2018
Auteur: Yvo Lanting, Solution Advisor Logistics & Industry

Als ik met mijn relaties praat valt het me op dat veel bedrijven bezig zijn met de volgende stap in hun (optimalisatie-)proces. Ze doen dat door nog méér – of misschien een andere – focus te leggen op hun primaire proces (op de ‘shop floor’) en te beseffen dat er mogelijkheden zijn om het proces verder te optimaliseren. Bijvoorbeeld binnen de industrie gebeurt in het primaire proces van alles qua registratie, metingen, testen, tellen etc. Dit gebeurt in PLC’s en verschillende systemen, maar ook nog heel vaak ‘op papier’. Door de toenemende eisen in de keten, de behoefte aan efficiëntie en strikte regelgeving, zijn bedrijven op zoek naar manieren om de processen aan ‘de bron’ digitaal te registreren. In dit blog lees je hoe shop floor control een belangrijke rol begint te spelen in de maakindustrie.

De meeste bedrijven werken met een centraal ‘ERP’ systeem en regelen daarin de (administratieve) flow door de organisatie. Hieruit wordt het primaire proces ‘aangestuurd’ of – eigenlijk – wordt het proces van daaruit geïnitieerd. Zodra geproduceerd gaat worden is in de meeste gevallen het proces qua systeem min of meer een ‘black box’. Op basis van voorcalculatie worden grondstoffen toegevoegd en uiteindelijk worden de eindproducten afgeboekt. Vanaf dat moment neemt in de meeste gevallen ‘ERP’ het weer over en gaat de flow verder.

Externe veranderingen als trigger voor shop floor control

Is dit logisch? Misschien wel, aangezien de meeste MKB bedrijven erop vertrouwen dat het primaire proces goed geregeld is. Toch zien we een kentering ontstaan. Niet eens zozeer vanuit de bedrijven zelf, maar voornamelijk ‘getriggerd’ door de omgeving, door externe veranderingen.

Neem bijvoorbeeld het tracen van componenten of grondstoffen. Voor de producent zelf misschien helemaal niet zo interessant, maar wél wanneer een BRC of HACCP certificering daarom vraagt! Een ander voorbeeld is de macht van ‘de keten’. We zien steeds vaker dat een grote speler in de keten bepaalt hoe er gewerkt wordt. Of in ieder geval, welke data gecommuniceerd moet worden.

Hoe kom je tot shop floor control?

Maar goed, de kernvraag is natuurlijk; hoe regel je dit? Hoe zorg je ervoor dat je alle data rondom het proces verzamelt en combineert? Dus bijvoorbeeld de voorcalculatie afzet tegen het werkelijke verbruik? De tijd op de productieorder? Het werkelijke aantal gerealiseerd? Testgegevens in het proces?

Binnen Shop Floor Control komen een paar zaken bij elkaar. De belangrijkste (vaak niet-aanwezige) component is het systeem om data te verzamelen rondom de lijn. Dit kan bestaan uit het uitlezen van machine-data, maar ook uit bijvoorbeeld het scannen van barcodes of door ingave via een display. De volgende stap is dat je iets met de data wil doen. Je gaat bijvoorbeeld de data afzetten tegen ‘de norm’ of ervoor zorgen dat er direct een signalering of actie start zodra er afwijkingen worden geconstateerd. Tot slot wil je data vastleggen, analyseren en bijvoorbeeld communiceren naar organisatie, klant of leverancier.

Hiermee kan Shop Floor Control worden gevonden door systemen te combineren en data te integreren. Het startpunt zal bestaan uit de vraag welke data willen we aan de lijn ‘vangen’ en hoe kunnen we dit doen? Er bestaan heel goede systemen die dit proces invullen en connecten naar bijvoorbeeld ERP of document management.

De gouden regel bij Shop Floor Control; Bedenk wat je wil, start klein en bouw uit!

Verder praten hierover? Neem gerust eens contact met me op via e-mail of telefonisch via 06 51141556.

New Call-to-action