Geschreven door Steven de Windt, Data Center Architect bij Axians

We zien dat traditionele datacenters steeds meer transformeren naar een Software Defined Data Center, waarin beheertaken geautomatiseerd worden uitgevoerd en waarbij IT-aanvragen van gebruikers via een Self Service Portal worden ingediend. De gebruikte processen, technologieën en tooling worden daarmee sterk vereenvoudigd en steeds intelligenter. Koppelingen met diverse cloud diensten zijn niet meer dan logisch en natuurlijk veilig. XaaS (Anything as a Service) diensten worden steeds makkelijker afgenomen en gekoppeld, waarbij zelfstandige afdelingen eigen keuzes kunnen maken. Maar hoe groei je hier naartoe en wat zijn de volgende stappen naar een multi-cloud omgeving en automation?

Het wordt steeds moeilijker om in de multicloud infrastructuren van vandaag een verandering door te voeren zonder tegen een verwijzing naar een Application Programming Interface (API) aan te lopen. API’s spelen een grote rol in cloud infrastructuren, waarmee beheer- en programmeermogelijkheden voor zowel hardware als software worden ontsloten. Met API’s kan de IT-afdeling eenvoudig nieuwe en oude infrastructuren integreren in bestaande automatiserings-, orkestratie- en serviceprocessen, waardoor zaken eenvoudiger beheersbaar worden.

Ontwikkelingen in de IT beheersorganisatie

Historisch gezien heeft de IT beheersorganisatie een dwingende benadering van beheer gevolgd, wat betekent dat specifieke instructies naar de infrastructuur worden gestuurd en uitgevoerd. Als dit niet correct is, worden verdere instructies en opdrachten verzonden om een andere actie uit te voeren. Hoewel deze aanpak vele jaren goed heeft gewerkt, had het zowel gebreken met het gebruik ervan, als met mensen die de infrastructuur beheren. In de “Software Defined” wereld vindt er een belangrijke verschuiving plaats: van de traditionele imperatieve methoden naar een declaratieve benadering. In plaats van het één voor één verzenden van opdrachten naar onze infrastructuur (imperatief), definiëren we nu gewoon een gewenste eindtoestand en vertellen we de infrastructuur precies hoe het eruit moet zien (declaratief). De software werkt vervolgens in harmonie met de infrastructuur om erachter te komen wat de beste manier is om daar te komen. Dit brengt veranderingen in beheer, maar ook is er een verandering van een monolithische infrastructuur naar een meer modulaire aanpak.

Gemeenschappelijke basis

Om een multicloud infrastructuur te kunnen orkestreren, heeft software een gemeenschappelijke basis nodig om communicatiekanalen te bieden. API’s zorgen voor een gestandaardiseerde, eenvoudig te gebruiken architectuur die IT beheer kan gebruiken, waarbij processen over de diverse cloud infrastructuren worden georkestreerd. API’s bieden een gestandaardiseerde, staatloze architectuur die het mogelijk maakt om deze afzonderlijke infrastructuur oplossingen te integreren en te automatiseren, waardoor alle applicaties over de diverse cloud infrastructuren op één lijn worden gebracht. Door niet te vertrouwen op een specifieke onderliggende technologie, kan IT beheer eenvoudig nieuwe diensten integreren. Door dit te koppelen aan geabstraheerde management- en bedieningslagen, bieden API’s een middel om een sterk geautomatiseerde, multicloud oplossing te leveren.

Key points:

  • Traditionele datacenters transformeren steeds meer naar een Software Defined Data Center.
  • De gebruikte processen, technologien en tooling worden daarmee sterk vereenvoudigd en steeds intelligenter.
  • Om een multicloud infrastructuur te kunnen orkesteren, heeft software een gemeenschappelijke basis nodig om communicatiekanalen te bieden.

Benieuwd naar de mogelijkheden die Axians kan bieden op het vlak van Software Defined Data Center? Lees meer