Datum: 7 januari 2016
Auteur: Jonas Seuntjens, Young Professional

Probleemstelling

Stel; je wilt als bedrijf een device ontwikkelen met een specifieke applicatie die je altijd in de voorgrond wil hebben. De doelstelling hierbij is dat de klant geen toegang heeft tot andere functies dan de applicatie. In eerste instantie vraag je jezelf af: Waarom wil je een dergelijk toestel hebben met uitgebreide functionaliteit om deze vervolgens niet beschikbaar te maken? Wel, het is goedkoper om als bedrijf bestaande hardware te gebruiken en hierop te ontwikkelen dan specifieke hardware te laten maken. Daarbij is de ontwikkeling op Android zeer interessant en ontzettend flexibel. Op het web zijn er ontzettend veel developers met vragen en antwoorden over development op Android toestellen en Android biedt ook een zeer goede ondersteuning.

Kiosk mode to the rescue

Voor deze specifieke eis heeft Google in zijn nieuwste software (Android 5.0) de mogelijkheid toegevoegd om je scherm vast te zetten. Hierbij kan je een bepaald scherm (applicatie) vastzetten zodat de gebruiker hier niet meer uit kan en zodanig niet de mogelijkheid heeft instellingen aan te passen of de telefoon voor andere zaken te gebruiken.

Wil jij een applicatie op deze manier uitvoeren op je Android device dan heb je enkel de volgende zaken nodig:

  • Android toestel met Android L (5.0)
  • Zeer geringe basis kennis van het Android toestel

Stap voor stap een basis Kiosk maken

1. Ga naar je instellingen.

Jonas_Seuntjes_20160106_1

2. In je instellingen selecteer je Security

Jonas_Seuntjes_20160106_2

3. Selecteer screen lock (schermbeveiliging)

Jonas_Seuntjes_20160106_3

4. Selecteer PIN als beveiliging en stel je code in.

Jonas_Seuntjes_20160106_4

5. In Security (Beveiliging), navigeer je naar Advanced (Overig) en selecteer je screen pinning (scherm vastzetten).

Jonas_Seuntjes_20160106_5

6. Zet screen pinning aan en lees de instructies.

Jonas_Seuntjes_20160106_6

7. Druk op je ‘recent’ knop zodat jouw recente applicaties tevoorschijn komen en selecteer het groene pinnetje.

Jonas_Seuntjes_20160106_7

8. Lees zorgvuldig de instructies en selecteer start

Jonas_Seuntjes_20160106_8

Nu is je applicatie ingesteld als standalone applicatie en kan de gebruiker niet uit deze modus.

Uitbreidingen

Bovenstaande manier van het ontwikkelen van een Kiosk mode is straight forward en zeer basis. Het is echter nog zeer gemakkelijk voor de gebruiker om het vast zetten te annuleren en vervolgens in het pincode scherm te komen. Momenteel is het nog zo ontwikkeld dat je dan ook vast zit en hier niet meer uit kan. Dit is niet het gedrag dat we willen. Als verdere uitbreiding en nog meer doorgedreven beveiliging kan je het vastzetten van het scherm ook programmeren in je applicatie. Dit is echter buiten de scope van deze blog en vraagt iets meer kennis en voorbereiding. Ben je geïnteresseerd om de beveiliging verder door te drijven en schrikt code schrijven en het rooten van je toestel je niet af dan kan je volgende tutorial volgen en uitproberen: https://objectpartners.com/2014/11/04/building-a-kiosk-application-in-android-5-0-lollipop/

Meer weten?

Vragen of meer informatie gewenst? Neem dan contact met ons op via info.nl@axians.com of door te bellen naar +31 88 988 96 00.