Datum:  4 oktober 2016
Auteur: Lex Pijnenburg, Project Manager

IoT, oftewel het Internet of Things is één van de buzzwords op het moment. IoT zal ook gaan zorgen voor de 4e industriële revolutie. Maar het ontsluiten van data vanuit apparaten en daar iets nuttigs mee doen is op zich niet nieuw. Zeker niet in de maakindustrie. Denk aan allerlei sensoren en PLC’s welke data ontvangen en versturen en waarmee machines aangestuurd worden en productiegegevens ontsloten. Wat is dan de extra dimensie van IoT? En wat kunnen we hier binnen de maakindustrie mee? En waar te beginnen?

Waarom is IoT nu een hype?

Er zijn een aantal factoren waardoor IoT op dit moment een enorme groeimarkt is. Als eerste zijn de kosten van allerlei sensoren (die IoT geschikt zijn) de laatste jaren enorm gedaald en de verkrijgbaarheid hiervan flink gestegen. Daarbij zijn ook de kosten van dataverkeer fors gedaald. Tel hierbij op dat software om de sensoren uit te lezen en voor communicatie ook niet heel veel kost en hiermee is de kostendrempel heel erg laag.

Wat je ook ziet is dat er voor bedrijven nieuwe of andere business modellen ontstaan. Van het leveren van een product of project is het mogelijk om te verschuiven naar het leveren van oplossingen en diensten. Bijvoorbeeld: u onderhoudt en repareert elektromotoren welke bij een klant zijn geleverd. Periodiek gaat een servicemonteur langs voor controle, onderhoud en vervanging en worden de kosten 1 op 1 gefactureerd. Met IoT zou het dan mogelijk zijn om een aantal sensoren (al dan niet al aanwezig) op de motor uit te lezen en op basis daarvan te beslissen wanneer onderhoud of vervanging moet plaatsvinden. Hierdoor kan een ander businessmodel worden toegepast, namelijk het leveren van werkende elektromotoren, afrekening op basis van een maandelijks bedrag per motor, of per draaiuur (betalen naar gebruik).

“Daar zit wat mij betreft de kern van IoT: meer en slimmere dingen met data doen waardoor er meer waarde wordt gecreëerd of kosten wordt bespaard.”

En het gebeurt al….

Eén van onze klanten levert en onderhoudt multifunctionele printers. Elke dag worden gegevens van deze apparaten binnengehaald. Denk hierbij aan tellerstanden, maar ook andere informatie. Uit deze info kun je al heel veel nuttige informatie halen en analyses maken, maar hier wordt ook een stap verder gegaan; een deel van de data wordt rechtstreeks het ERP-systeem ingelezen om automatisch te factureren aan de hand van tellerstanden en om onderhoud/service automatisch in te plannen. Stel je maar eens voor hoeveel handelingen dat scheelt!

IoT in de maakindustrie

Als we naar de werkvloerautomatisering kijken kan het best zijn dat er al middels een MES-systeem enorm veel slimme zaken gedaan worden met de beschikbare data. Maar stel je eens voor dat de productkwaliteit in sommige gevallen niet constant is, terwijl altijd exact dezelfde receptuur en machine instellingen worden gebruikt. Het zou zomaar kunnen dat externe factoren als omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid of lichtinval debet zijn aan wisselende productkwaliteit. Met een paar simpele sensoren is dat te meten en vervolgens te koppelen aan wanneer welke kwaliteit is geproduceerd. Als je nu op basis hiervan kan leren en, afhankelijk van deze externe factoren door net een andere receptuur of machine instellingen te gebruiken, een constante kwaliteit kan behalen, wat zou dat wel niet kunnen opleveren?

IoT Awareness

Het bovenstaande is slechts een voorbeeld. Er zijn legio mogelijkheden als je er eens goed over gaat nadenken. Maar waar te beginnen en hoe aan te pakken?

Mocht je hierover meer willen weten, Neem gerust contact met ons op.