Nu het stof van Cisco Live, eind vorige maand, een beetje is neergedaald, is het goed om even de tijd te nemen om alle aankondigingen van het event eens door te nemen en te kijken wat ze voor ons en voor onze klanten betekenen. En er is nogal wat te bespreken… 

Kort samengevat introduceerde Cisco een aantal belangrijke pijlers om tot een dynamische, digitale organisatie te komen: 

  • Wendbaarheid en netwerkbeveiliging gaan hand in hand. Bij iedere stap vooruit die we zetten, moeten we nadenken over hoe we zaken veilig zullen houden, nu en in de toekomst. 
  • Optimalisatie van de customer en employee experience bij het gebruiken van applicaties, in een landschap waar een applicatie allang niet meer uit één stuk software bestaat. 
  • Hybride werken is here to stay. Infrastructuren moeten zich hieraan gaan aanpassen.
  • Internet for the future: hardware wordt een platform, waarop de software vervolgens de specs bepaalt. Software-defined infrastructuren maken ruimte voor intelligente, geautomatiseerde inrichting en aansturing. 

Dit zijn voor ons allemaal geen nieuwe dingen. En voor jou waarschijnlijk ook niet. Maar met de invulling ervan zet Cisco wel grote stappen. We halen er een paar dingen uit, die we in de komende weken graag verder willen uitwerken: 

End-to-end visibility wordt de sleutel

User experience is dé onderscheidende factor geworden. In alle branches en ook in zorg en non-profit. Je vertrouwt op je infrastructuur om die te leveren, maar veel van je user experience komt helemaal niet meer van je eigen infrastructuur. Hybride omgevingen, combinaties van private en public cloud en functionaliteiten die zijn samengesteld uit SaaS-, PaaS- en IaaS-microservices maken dat jbackend erg gefragmenteerd is. Het is lastig om op zo’n divers landschap aan de voorkant een naadloze klant- of medewerkerservaring te bouwen. En dat wordt alleen maar meer, want één van de eerste dingen die Cisco-CEO Chuck Robbins zei op het event, was dat IT-managers massaal bezig zijn met het moderniseren van hun traditionele, moeilijk te schalen applicaties. 

 Voor het optimaliseren van zo’n landschap heb je data nodig. Over alles. Overzichtelijk gepresenteerd en voorzien van intelligente, direct toepasbare operationele adviezen. Maar ook organisatorisch is hier een verandering voor nodig, vertelde Chief Strategy Officer en algemeen directeur van Cisco Liz Centoni. Specialisten op allerlei gebieden, maar ook over business units en zelfs organisaties heen, moeten nieuwe manieren van samenwerken en data delen gaan vinden. SecurityIT-Operations en DevOps kunnen het zich niet veroorloven om op hun eiland te blijven zitten. 

Overname ThousandEyes is een gamechanger

De behoefte aan end-to-end insights is de reden dat Cisco geen gras laat groeien over het integreren van het net vergenomen ThousandEyes in AppDynamics. ThousandEyes beheert sensoren in datacenters over de hele wereld die realtime performancedata doorgeven. Zo heb je actueel inzicht in de performance van al je workloads en connecties, ook als die niet op jouw infrastructuur staan en ook als ze helemaal niet door jou beheerd worden, zoals bij SaaS en PaaS. Een IT-team dat alle connecties tussen de applicatie en zijn eindgebruiker in beeld heeft, weet waar performanceproblemen vandaan komen, en weet dus ook welke actie er moet worden ondernomen. In combinatie met de Intersight Workload Optimizer, die op een intelligente manier adviseert over te nemen maatregelen, is dit een enorme gamechanger voor drukbezette IT-teams. 

Security blijft een aandachtspunt

Met al die innovaties en de enorm toegenomen wendbaarheid en dynamiek die ze met zich meebrengen voor onze infrastructuren, treden er ook nieuwe security-uitdagingen op. Dat zijn geen dingen waar je achteraf over kunt gaan nadenken. In een landschap dat voor het overgrote deel openlijk blootgesteld is aan het hele internet, is end-to-end security is iets dat ingebakken moet zitten in alles wat we doen, maken en uitrollen. Security Architect Jeff Fanelli vatte het zo samen: “There is no perimeter anymore. 

Er is geen harde grens meer tussen jouw infra en die van andere partijen. Innovaties in Cisco Secure Access Service Edge (SASE), SecureX en passwordless authentication (door middel van het overgenomen DUO) laten dit zien. SASE werd aangevuld met oplossingen voor cloud-managed WiFi, data loss prevention en browserisolatie. Maar vooral de mogelijkheid om niet alleen alerts, maar echte adviezen te krijgen van het pakket is onderscheidend in de drukke security-markt. Ook het onderzoeken van threats met SecureX wordt makkelijker gemaakt met AI. Bovendien wordt SecureX geïntegreerd met ServiceNow. 

Zo bouwt Cisco verder aan het implementeren van de zero-trust gedachte in alle producten. 

Customer Success met CX Cloud

Met de integratie van InterSight en ThousandEyes in Cisco CX Cloud ontstaat eindelijk het single pane of glass dat we nodig hebben voor een volledig zicht op hele infrastructuren. Met enige trots kunnen we hier bij zeggen dat Axians de enige Cisco-partner in Nederland is met een demo-lab voor deze oplossing en dat we deze oplossing inmiddels ook al bij een klant draaiend hebben. Door het uitrollen van deze oplossing kunnen we onze klanten nog beter helpen met het bereiken van hun doelen. Het wordt, voor ons en voor de klant zelf, veel makkelijker om te zien welke tooling er in gebruik is, maar ook welke aanpassingen, updates en uitbreidingen er op dat moment nuttig en nodig zijn. Zo helpt de tool om de schaarse capaciteit in te zetten waar hij het nuttigst is en kunnen wij heel gericht adviseren. 

Cisco Plus: Cisco-as-a-Service

En dan als laatste een aankondiging die eigenlijk niemand zag aankomen. Cisco laat duidelijk zien dat het niet bang is zichzelf opnieuw uit te vinden en maakt de stap naar as-a-service met Cisco Plus. 

Cisco Plus is een mooie, overzichtelijke operational lease-oplossing. Cisco Plus levert de financiële schaalbaarheid, die samen met de Customer Success-diensten van Axians gaat zorgen voor een grote acceleratie van jouw digitale wendbaarheid en een katalysator wordt voor innovatie. 

In plaats van de aanschaf van hardware waar je de eerste jaren een deel niet van gebruikt, betaal je met Cisco Plus alleen voor wat je echt inzet. Naarmate Cisco Plus en het Cisco Unified Computing-platform zich ontwikkelenontstaat de mogelijkheid om je server helemaal op maat in te richten. Je begint met een leeg chassis en voegt dan, via je digitale beheertools, processoren, storage en andere hardware toe en betaalt alleen voor wat je gebruikt. Daardoor word je nog flexibeler bij het inkopen van infrastructuur. Gekoppeld aan de Intersight Workload Optimizer openen zich allerlei mogelijkheden voor het snel, flexibel, automatisch en zonder verlies van continuïteit verplaatsen en optimaliseren van workloads. 

Cisco Plus is al opgenomen in ons GAIA-platform. Ontdek Cisco+ en GAIA.