Slimme toepassingen zijn geen uitzondering.

Welk blad we ook openslaan of evenement we bezoeken; Internet of Things (IoT) kom je overal tegen. En noemen ze het geen IoT dan wordt het wel smart genoemd; Smart Cities, Smart Buildings, Smart Industrie. Maar wat is het nu eigenlijk? Wat kun je er mee? En moet je er wel iets mee? Ofwel wat kan het voor jouw organisatie betekenen? IoT is zo’n groot begrip dat we door de bomen vaak het bos niet meer zien. Daarom is het ook van belang om het stap voor stap toe te passen, dus met kleine stapjes te beginnen om zo het productieproces efficiënter te maken, producten interessanter te maken voor uw eindklant en, door meer informatie te gebruiken, slimmere beslissingen nemen.

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, dit zorgt voor kleinere en goedkopere sensoren, sneller en overal beschikbare internetverbindingen en batterijen met een zeer lange levensduur. Maar ook voor systemen die beter en eenvoudiger geïntegreerd kunnen worden. Dit alles maakt beginnen met Internet of Things in je organisatie ook makkelijker om op te starten. Maar met alleen de techniek ben je er nog niet. Want alles kan wel gekoppeld zijn, wat het echt waardevol maakt is de informatie die uit al deze data beschikbaar komt. Grote uitdaging is wel de hoeveelheid data. Want welke data heb je uit de enorme stroom gegevens nodig? En hoe vaak? Iedere minuut of is eenmaal per week voldoende?

Je leest het; IoT zorgt voor veel vragen. Graag brengen wij een aantal oplossingen onder de aandacht om je creativiteit op gang te brengen, zodat je een beeld kan vormen van hoe we jouw vragen met IoT kunnen oplossen.

Connected Ceiling

In samenwerking met Philips hebben we The Edge in Amsterdam voorzien van verlichting gebaseerd op IP. Deze wordt ingezet voor plaatsbepaling en monitoring voor de verlichting. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers van het gebouw via een smartphone of tablet het licht en klimaat van de werkplek die men op dat moment in gebruik heeft kan regelen. Wat een enorm gebruikers comfort oplevert.

Dat de verlichting en verwarming alleen aangaat op de plaatsen die in gebruik zijn zorgt voor een kostenbesparing. Daarnaast kan de beheerder van dit pand zien welke ruimtes per dag in gebruik zijn genomen en hier kan de schoonmaak op anticiperen; dus alleen daar schoonmaken waar nodig. Lees hier meer over de manier waarop digitalisering het plafond bereikt in een samenwerking tussen Philips, Cisco en Axians.

Machines-as-a-service

Wij hebben met meer dan 75 OEM’s gesproken en er blijkt een enorme behoefte te zijn aan real-time monitoring en het op afstand updaten van het machinepark. Maar vaak is dit een kostbare onderneming. Daar heeft Axians speciaal voor de machinebouwers een Machine-as-a-service oplossing ontwikkeld. Een standaard pakket met daarin diverse bouwblokken waaruit je kunt kiezen. Dit beslaat ongeveer 80% van de oplossing, de overige 20% is maatwerk om de oplossing aan te laten sluiten op de gewenste machines.

Met deze oplossing heb je:

 • Wereldwijde en real-time inzicht in de status en performance van de machines.
 • Real-time machine informatie gebaseerd op sensordata.
 • De mogelijkheid om op afstand de instellingen te beheren of updaten.
 • Meldingen van alarmen, error-analyses en rapportages hiervan.
 • Voorspellende mogelijkheden voor efficiënt onderhoud en hoger machine uptime.
 • Sterke authenticatie- en autorisatie-mechanismen.
 • Mogelijkheden om te integreren met andere bestaande systemen.

Fieldbit – Augmented Reality maakt van iedere engineer een service expert
Uit onderzoek blijkt dat er miljarden euro’s verloren gaan doordat storingen niet de eerste keer goed worden opgelost. Dit komt vaak doordat de persoon ter plekke niet over de juiste informatie of ervaring beschikt.

Samen met Fieldbit hebben we hier een oplossing ontwikkeld waarmee je technische problemen sneller en efficiënter kunt verhelpen:

 • De monteur heeft digitale toegang tot aanvullende gegevens die je, via smart glasses of een mobiele applicatie, als laag over de werkelijkheid heen kunt leggen. Waardoor de realiteit en de handleiding met elkaar gecombineerd wordt. Maar ook geeft het de mogelijkheid om instructie video’s te bekijken of technische documentatie uit te wisselen.
 • Men kan gegevens real-time delen met elkaar. Denk hierbij aan het delen met een collega monteur of hulp op afstand van experts.
 • Ervaren kennisdragers kunnen live coaching geven aan minder ervaren personen, ze kijken als ware over de schouder mee.

Deze ondersteuning zorgt er voor dat problemen sneller, goedkoper, veiliger en makkelijker op te lossen zijn. En dit levert niet alleen een flinke tijdreductie op, maar zorgt er ook voor dat de first-time fix rate omhoog gaat.

Internet of Things game

Zoals je kunt lezen zijn de mogelijkheden enorm en snappen wij dat dit kan afschrikken. Daarom willen wij graag onze kennis en visie op Internet of Things met jouw organisatie delen. Om zo samen te kijken hoe de eerste babysteps gezet kunnen worden of wat de volgende stappen moeten zijn.

Om dit voor jouw organisatie inzichtelijk te maken hebben wij de IoT game ontwikkeld. Door het spelen van deze game met diverse stakeholders binnen jouw organisatie krijg je inzicht hoe IoT:

 • Jullie product interessanter kan maken voor jullie eindklant.
 • Het productieproces efficiënter kan maken.
 • Door meer informatie te verzamelen kan zorgen voor het maken van slimmere beslissingen.

Wij sparren graag met je over de mogelijkheden en delen met liefde onze kennis en ervaring om je sneller op weg te helpen. Dus laat het ons weten als we jouw IoT partner mogen zijn, want: Slimme toepassingen zijn geen uitzondering. Het kan. Vandaag al!