Met de enorme digitalisering is cybersecurity een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd geworden. Niels Everstijn, Business Unit Manager Security bij Axians, zoekt voor klanten een passende cybersecurity-oplossing. “Mede dankzij de producten van Cisco beschikken wij over een goede gereedschapskist waarmee we dat kunnen waarmaken.” 

Bijzonder om te realiseren dat de term ‘cybersecurity’ tot een paar decennia geleden nog niet eens bestond. Hoe anders is dat nu – een tijd waarin cyberveiligheid bij veel bedrijven torenhoog op de agenda staat. Niels Everstijn startte zes jaar geleden de cybersecuritytak van Axians in Nederland. Inmiddels telt het bedrijf twee cybersecurity business units en vijftig medewerkers die zich 24/7 met het thema bezighouden.

Niels praat dagelijks met organisaties over cybersecurity. “We bieden klanten effectieve tools en processen waarmee ze cyberveiligheid in hun organisatie kunnen waarborgen. Elke klant heeft andere behoeften en (dus) andere vraagstukken over cyberveiligheid. Samen bepalen we een passend ambitieniveau; een doel waar we met elkaar naartoe werken. Daarvoor moeten we te allen tijde over de juiste security-tools en ander gereedschap beschikken. Met dank aan onder meer Cisco en andere leveranciers beschikken we over een kwalitatief goede gereedschapskist.”

Cyberworkplace: ultieme win-win

Een van de manieren waarop Axians een positieve en proactieve bijdrage levert aan het cybersecurityvraagstuk is door Cyberworkplace te sponsoren. Cyberworkplace is een Rotterdamse stichting die jongeren met affiniteit met cyberveiligheid een duwtje in de richting de arbeidsmarkt wil geven. “Vaak zijn het jongeren die bij het reguliere lesprogramma geen aansluiting vinden, en daardoor tussen wal en schip dreigen te vallen. Door hen tot cybersecurity-experts – lees: ethische hackers of security-analisten – op te leiden wordt het tekort aan deze specialisten verkleind én hebben deze jongeren een betere kans op een mooie entree op de arbeidsmarkt. Een ultieme win-win, dus.”

Specialisten op het gebied van cyberveiligheid zijn niet de enige experts die vandaag de dag lastig te vinden zijn. “We hebben allemaal last van de bekende war on talent,” aldus Niels. “De instroom van jong talent is cruciaal. Elk bedrijf hoopt de jongeren die nu van school komen aan zich te kunnen binden. Bij deze generatie zit techniek in in hun dna: zij groeiden immers in het digitale tijdperk op. Om als organisatie mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen van deze tijd, heb je deze mensen nodig. ”

‘Niet lullen, maar poetsen’

Als partner van Cisco is Axians onderdeel van the Network Academy. Een afgestudeerde ICT’er die via de academy bij Axians’ kwam, stroomde onlangs van de servicedesk door naar de consultancytak van de organisatie. Niels: “Vooral op jonge technici heeft een naam als Cisco op ons label een mooie aantrekkingskracht. Logisch: niet veel organisaties zijn zo goed meegegroeid met de transitie van de markt als Cisco, blijkens hun enorme groei in ‘as a service’ diensten. Cisco is een uitgesproken ondernemend, visionair bedrijf. Een mooie match met Axians, dat eenzelfde entrepreneurial spirit heeft. In dat opzicht zijn we echt een Rotterdams bedrijf,” glimlacht Niels. “Niet lullen maar poetsen, dat idee. Daarnaast investeren we enorm in onze mensen. ‘The human touch’ is niet voor niets onze slogan. Of mensen nou twee, tien of veertig jaar voor Axians werken; we willen altijd in elkaar investeren. Ervoor zorgen dat medewerkers en de organisatie altijd relevant blijven voor de business is een van onze belangrijkste doelstellingen.”

Wil je meer weten over de Business Unit Security van Axians? Neem dan contact op met Niels Everstijn via niels.everstijn@axians.com.