(vervolg op Factory Digital Twin – Deel 1: Wat is het en wat maakt een Factory Digital nu smart?)

Toenemende kostenbesparingen, hogere productietargets, stengere duurzaamheidseisen, complexere regelgeving; dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om een fabriek optimaal te (blijven) runnen. Het draaien aan de knoppen op basis van gezond boerenverstand en ervaring is steeds moeilijker geworden omdat het voor een mens niet meer te doen is om met al deze aspecten rekening te houden. De gevolgen van beslissingen en besturingsactiviteiten zijn steeds moeilijker te overzien. Het hebben van een factory digital twin biedt dan een uitkomst. De gevolgen kunnen worden gesimuleerd en de invloed op verschillende beoogde eindresultaten kan worden gevisualiseerd.

Zo kunnen de kwaliteitsniveaus van een product vaak voorspeld worden door een voorspellingsmodel dat getraind is op historische kwaliteitsniveaus van vele batches en de relatie tot de gebruikte grondstoffen en machine settings. Of gewenste voorraadniveaus voor individuele producten worden voorspeld op basis van modellen die de verwachte verkoop in de komende perioden voorspellen.

Processen optimaliseren

Het bijna realtime kunnen volgen van processen en objecten over langere tijd (historisch en in de toekomst), kunnen leiden tot vroegtijdige waarschuwingen voor het optreden van storingen waardoor mogelijke problemen kunnen worden voorkomen via Predictive Maintenance. Een Factory Digital Twin kan ook extra waarde toevoegen bij ondersteuning van remote management en bij het assisteren van de uitvoering van servicetaken. Een goed geconstrueerde factory digital twin kan de simulatie van mogelijke scenario’s vergemakkelijken en mogelijke resultaten voorspellen, waardoor men nieuwe strategieën kan uitproberen zonder de productie te beïnvloeden. Dit bespaart niet alleen kostbare tijd, maar het kan ook helpen om mogelijke gebreken te identificeren voordat deze wordt ingezet in de fysieke processen. Door de prestaties van machines en de kwaliteit van een product bij elke productiestap te analyseren, kunnen processen worden geoptimaliseerd om betere producten te maken tegen lagere kosten.

Factory Digital Twin als basis voor Industrie 4.0

Industrie 4.0 is de volgende stap in de evolutie van de fabricage. Hierbij worden de fysieke en digitale systemen samengevoegd in de factory digital twin die een fabriek nauwkeurig kan weergeven. In deze context kunnen factory digital twins worden gebruikt om productiebeslissingen voorafgaand aan hun implementatie te evalueren en de prestaties te visualiseren.

Factory digital twins kunnen veel waarde toevoegen tijdens de productie- en ontwerpfase van (productielijnen) in een fabriek maar ook bij de ontwikkeling van toekomstige producten. De grootste voordelen zijn door visualisatie, die het leerproces en besluitvormingsprocessen verbetert en helpt bij het blootleggen van issues. Een factory digital twin wordt op deze manier al snel een kennishub voor de fabriek en biedt meer samenwerkingsmogelijkheden doordat meer stakeholders inzicht kunnen krijgen in de machines en processen, waarbij ze niet meer worden gehinderd door fysieke afstand.

Ben je geïnteresseerd in hoe nu succesvol een factory digital twin op te bouwen in een fabriek, klik dan hier voor deel 3 uit deze blogserie.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je meer weten over de digitalisering bij productiebedrijven? Wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen over jouw specifieke situatie? Vul onderstaand formulier in en dan nemen wij snel contact met je op.