Door Hendrik Blokhuis, Cisco Director Country Digitization

In 1984 vond Cisco een kastje uit en noemde dat een router. De router koppelde twee netwerken aan elkaar, zodat computers in staat waren om met elkaar te communiceren. In de eerste fase was het puur een netwerk van computers, daarna volgden onder meer de koppelingen met social media en ecommerce-omgevingen. Inmiddels zijn we in een tijdperk aanbeland waarin netwerken gebruikt worden om machines met sensoren tot leven te wekken. Axians ontwikkelde samen met Cisco, Tele2 IoT en Microsoft de oplossing Machine as a Service (MaaS). Als Director Country Digitization van Cisco vertel ik u graag over onze visie op Internet of Things.

De toegankelijkheid, bereikbaarheid, capaciteit en lage kosten van tegenwoordig stellen ons in staat om dingen tot leven te wekken. Dit doen we door ze van een sensor te voorzien die informatie vrijgeeft. Denk aan een stuk asfalt: met sensoren wordt dat ineens omgevormd tot een “pratende” parkeerplaats die ons vertelt of hij wel of niet beschikbaar is. Verlichting, auto’s en zelfs vuilnisbakken sluiten we aan. Hierdoor kijken we op een heel andere manier naar de dingen om ons heen en zijn we in staat om processen opnieuw te bekijken en eventueel te herontwerpen.

Data promoveren

Onbewerkt heeft een grote hoeveelheid data niet zoveel waarde. De data moet eerst gepromoveerd worden tot informatie en van informatie tot kennis. Die kennis kunnen we toepassen op het bedrijfsproces of op een maatschappelijk proces. Dat is wat Axians met ons aan het doen is. Door machines aan het internet te koppelen kunnen wij enerzijds van afstand bij de machine, maar kan de machine ons ook dingen vertellen. Bijvoorbeeld of hij onderhoud nodig heeft. Al die data bieden we aan via een mooie portal en dankzij business intelligence halen we hier slimme informatie uit. Kortgezegd zijn we bezig met het bouwen van een platform van innovatie.

De kracht van verbindingen

Vanuit Cisco ontfermen we ons over het verzamelen en het standaardiseren van alle data die machines produceren. We brengen de data samen in het Axians-platform dat aan de machine gekoppeld is. Het is belangrijk om niet alleen data te ontsluiten, maar ook de verbanden met andere machines in kaart te brengen op een plek waar analyses uitgevoerd worden. Met de portal maken we dit mogelijk en kunnen we Machine as a Service (MaaS) aanbieden.

Een goed werkend netwerk is niet langer slechts een ‘nice to have’; het is iets wat klanten eisen. Wat logisch is, want bedrijven draaien er volledig op. Ze moeten er honderd procent op kunnen vertrouwen dat het vlekkeloos werkt. Zodra de verbinding wegvalt of het netwerk gehackt wordt, vallen de inkomsten namelijk meteen weg.

Een veilig netwerk

De Axians MaaS-oplossing brengt interessante voordelen met zich mee. Het zorgt voor ruimere marges, waardevolle data en het biedt bovendien een hoge mate van veiligheid. Die security is en blijft een belangrijk onderwerp. We hebben gezien dat door eenvoudige hacks als WannaCry veel innovatieve bedrijven getroffen zijn, van ziekenhuizen tot container terminals. Bedrijven vinden het interessant dat machines op afstand data kunnen uitwisselen, maar willen niet dat er ook op hun machines wordt ingebroken zodra ze met het internet zijn verbonden. De grondige end-to-end security van Cisco zorgt ervoor dat alle data van de machines tot aan het Axians-platform dubbel en dwars beveiligd is, onder andere door encryptie (versleuteling). We zijn al vanaf 1984 bezig met het bouwen van netwerken, dus goed functionerende, veilige netwerken zijn standaard practice bij Cisco.

Wilt u weten uit welke componenten de MaaS-oplossing, naast een goed beveiligd netwerk, bestaat? Download dan de whitepaper ‘De zeven componenten van Machine as a Service’.