Datum:  3 december 2018
Auteur: Yvo Lanting, Solution Advisor Logistics & Industry

Geen los slingerende productieorder te bekennen, medewerkers op kantoor geven orders in via het systeem, medewerkers ‘aan de lijn’ ontvangen deze en zetten ze in gang met één druk op de knop van hun tablet. Machines beginnen schijnbaar als vanzelf te produceren en klanten kunnen de status van hun order desgewenst op afstand inzien. Alles gedigitaliseerd en gedocumenteerd, gekoppeld aan de juiste klant, productlijn of machine.

De productievloer, kwaliteitssystemen en ERP omgeving samengevoegd tot één geheel. De Digitale Fabriek is voor sommigen nog iets abstracts, maar voor steeds meer productiebedrijven een werkelijkheid. Eentje die ‘just around the corner’ ongeduldig staat te wachten. Wat houdt dit nu eigenlijk in, de digitale fabriek? En wie is er nu al écht digitaal?

Digitalisering op de werkvloer door de jaren heen

In de jaren ’80 en ’90 spraken we over automatisering en kreeg ‘de PC’ zowel in ons persoonlijke als in ons werkende leven een steeds meer centrale rol. Ik denk nog wel eens met een rilling terug aan MS Dos, faxapparaten en diskettes, terwijl dit toen een flinke ontwikkeling was.

Vandaag de dag hebben we het steeds meer over digitalisering, waarbij ook de processen zoveel mogelijk automatisch worden ingericht. Alles dat ooit met pen en papier en menselijk handelen verliep, kan inmiddels op de achtergrond en automatisch worden afgehandeld. Menselijk handelen wordt zoveel mogelijk bewaard voor (of beperkt tot?) zaken waarvoor het menselijk brein onmisbaar is en dankzij robotisering is zware lichamelijke arbeid steeds meer verleden tijd.

De stap voorwaarts richting de Digitale Fabriek

En toch zijn er nog flinke slagen te slaan op het gebied van digitalisering op de werkvloer en in de fabriek. De Digitale Fabriek is dankzij ontwikkelingen zoals robotisering, Internet of Things en nieuwe niveaus van digitalisering steeds dichterbij, maar veel productiebedrijven werken nog altijd met verschillende systemen.

Terwijl het steeds gemakkelijker wordt om systemen te integreren, is het fenomeen ‘eilandautomatisering’ – helaas – nog altijd aanwezig. Steeds meer productiebedrijven oriënteren zich echter op de mogelijkheid hun ERP-omgeving met hun machines en kwaliteitssystemen te koppelen, zodat alles voortaan met elkaar communiceert. De mogelijkheden hiervoor zijn bijna eindeloos! Denk bijvoorbeeld ook aan integratie met andere apparaten zoals weegbruggen of je logistieke systemen.

De voordelen van digitalisering

Het lijkt misschien een grote stap, maar denk eens aan alle dubbele werkzaamheden die je hiermee elimineert. Nooit meer gegevens van het ene in het andere systeem overnemen. Altijd direct zicht op uw orders, de stand van zaken aan ‘de lijn’ en de relaties die je bedient. Nooit meer zoeken naar informatie; het bevindt zich allemaal op één plek.

Dit alles verhoogt niet alleen de efficiency binnen jouw bedrijf, maar ook de kwaliteit van jouw data en eindproducten. De kans op fouten in je informatie wordt immers tot een minimum beperkt. Dit heeft uiteraard weer positieve invloed op de klanttevredenheid. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mogelijkheid om systemen met die van de klant te integreren, waardoor je bijvoorbeeld automatisch informatie uitwisselt over de productiestatus en levertijd…

Verder praten hierover? Neem gerust eens contact met me op via e-mail of telefonisch via 06 51141556. Of bekijk de mogelijkheden door op onderstaande banner te klikken. 

New Call-to-action